Общо показвания

събота, 30 април 2011 г.

Хляб от овесени трици

За почитателите на овесените трици, за последователите на Дюканската диета, а и за всички, които обичат аромата на прясно-изпечен хляб, предлагам рецептата за здравословен и вкусен хляб от овесени трици.

Продукти:
21с.л. овесени трици
1 обезмаслено кисело мляко
3-4 яйца (ако са големи, 3 са достатъчни)
1 бакпулвер
сол на вкус
Приготвяне: 
Всичко се омесва и се пече в предварително загрята на 180С фурна. Може да го поръсите с някакви семена по желание.

четвъртък, 28 април 2011 г.

Салата с репички


От предаването "Перфектната вечеря" разбрах, че тази салата от репички е с руски произход. Много е свежа и обичам да я правя точно по това време от годината, когато репички има тоооолкова много!
Продукти:
3 връзки репички
1 връзка копър
1 връзка зелен лук
1/2 кофичка кисело мляко
1/2 кофичка заквасена сметана
2 сварени яйца
2 ч. л. сол 
Приготвяне: 
Репичките се почистват, измиват се и се нарязват на кръгчета. Лукът се нарязва на дребно и се поставя върху репичките, а върху него- нарязаните на филийки яйца. Поръсва се със ситно нарязания копър. Сметаната, киселото мляко и солта се разбиват и с получения сос се залива салатата.

Източник: "Перфектната вечеря"

Зимно минестроне с песто крутони


Продукти:
2с.л. зехтин
1 глава лук накълцана
100г накълцан бекон
2 големи моркова нарязани на кубчета
2 стръка целина, накълцани
1 средно голям картоф нарязан на кубчета
2 смачкани скилидки чесън
400г домати от консерва на кубчета
1л зеленчуков бульон
2ч.л. накълцани листа градински чай
няколко нарязани зелеви листа (може да се заменят с броколи, спанак)
400г сварен боб от консерва
шепа нарязан магданоз

Приготвяне:
Зехтинът се загрява в голяма тенджера и в него се запържват беконът и лукът за 5 мин, докато лукът започне да потъмнява. Добавят се нарязаните на ситно моркови, целина, картоф и чесън, разбърква се добре и се оставя за няколко минути да се задушат. Добавят се доматите, бульона и чая. Разбърква се и се кипва. Оставя се да къкри 30 минути, като на 15-тата се слага зелето. Накрая се добавя измития и изцеден боб заедно с магданоза. Поднася се с песто-крутони.

*Песто крутони: 3-4 филии хляб се нарязват на кубчета. Слагат се в тавичка, където ги овалваме в 3с.л. зехтин и 1 ч.л. песто. Запичат се във фурната, докато почервенеят.

Източник: сп. "GoodFood"

Месо по френски


Продукти:
6 свински пържоли
2 глави лук
300 г гъби
300 г кашкавал
1 кутийка заквасена сметана
2 с. л. горчица
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:
Пържолите се овкусяват от двете страни със сол и черен пипер. Лукът се нарязва на шайби и се разпределя върху тях. Гъбите се нарязват на филийки и се нареждат върху лука. Сметаната се изсипва в купа, към нея се добавят горчицата, черен пипер и 200мл вода и се разбърква добре. Сосът се излива върху месото. (Аз оставям да престои около 1/2 час така). Покрива се с фолио и се пече в умерено загрята фурна 40-50 мин. След това фолиото се маха и отгоре се настъргва кашкавала. Връща се във фурната за още 5-10 мин.

Източник: "Перфектната вечеря"

вторник, 19 април 2011 г.

Двойно препечен сладкиш с малинов мармалад

   Любим, бърз и лесен сладкиш. 


Продукти:
олио за намазване
100г краве масло
50г пудра захар
100г пресято брашно
6 с.л. малинов мармалад
За горния слой:
150г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
100г краве масло
75г кафява захар
40г бланширани бадеми-обелени и нарязани на ситно
настъргана кора от 1 лимон

Приготвяне:
1/Фурната се загрява на 180С. Квадратна тавичка за печене (20см) се намазва с олио.
2/Маслото и пудрата захар се разбиват на бледа смес. Добавя се брашното, за да се получи тесто. Тази смес се притиска към дъното на формата с помощта на лъжица. Пече се 15 минути. Намазва се с малиновия мармалад.
3/За горния слой: брашното се смесва с бакпулвера, добавя се маслото, докато се получат еднакво големи "трохи", добавя се кафявата захар, бланшираните бадеми и лимоновата кора.
4/Трохите се поръсвят върху мармалада. Пече се 40-45 минути, докато добие златист цвят.

Източник:"Уверени в кухнята"

Профитроли с лешници


Продукти:
За пареното тесто: 
75г краве масло,
95г пресято брашно,
щипка сол,
3 разбити яйца,
75г лешници- печени, белени и нарязани на едро
За пълнежа: 
300мл разбита сметана,
1 с.л. пресята пудра захар,
75г лешници отново нарязани
За шоколадовия сос: 
175г натурален шоколад- начупен,
4с.л. захарен сироп,
25г краве масло

Приготвяне:
Маслото се разтапя в 215мл вода и се кипва. Бързо се изсипва брашното и се сваля от огъня. Бърка се енергично, докато сместа се сгъсти, добавя се солта и се оставя да се охлади. Фурната се загрява на 200С. Яйцата се разбиват и се прибавят постепенно към тестото, докато започне да пада от лъжицата. Добавят се лешниците.
С лъжица (може и с шприц, но ако е тесен отворът, лешниците засядат) се оформят топчета от тестото и се нареждат върху хартия за печене. Пекат се 20-25 мин/ докато покафенеят равномерно. Вадят се, прави им се малка дупчица и се връщат във фурната за още 5 мин. Охлаждат се.
За пълнежа се разбива сметаната, прибавят се пудрата захар и лешниците и сместа се шприцова в профитролите.
За шоколадовия сос шоколадът, сиропът и маслото се стопяват в тенджера. Сместа се сваля от огъня и се бърка докато стане гладка. По желание се добавят 1-2 с.л. бренди или друг алкохол.

Източник: поредицата "Уверени в кухнята"