Общо показвания

вторник, 7 юни 2011 г.

Великденски козунак с маков пълнеж


Продукти:
375г брашно
20г прясна мая
125мл прясно мляко
50г захар
1 ч.л. настъргана лимонова кора
75г масло
1 яйце
250 Mohnfix (маков пълнеж)*

Приготвяне:
1/ Брашното се пресява и се прави кладенче.
2/ Натрошената мая, заедно с малко топло мляко и 1 ч.л. захар се разбърква и се изсипва в кладенчето. Съдът се покрива и се оставя на топло за 10 мин.
3/ Останалото мляко, захарта, лимоновата кора, маслото и яйцето се прибавят към брашното и се обърква на гладко тесто.
4/ Тестото се покрива и се поставя на топло, докато се удвои.
5/ Тестото се поставя върху набрашнена плоскост и се омесва. Разделя се на две. Всяка част се разточва на кръг 26 см.
6/ Единият кръг се поставя върху форма, покрита с хартия за печене, поръсва се с маковия пълнеж и отгоре се поставя втория кръг. Залепват се краищата и на горния кръг се правят разрези по окръжността на разстояние 4-5 см. След разрязването се застъпват един върху друг.
7/ Пече се 35минути на 180 С в предварително загрята фурна. Изважда се и се оставя да изстине, след което се поръсва с пудра захар.

* Т.нар. Mohnfix си набавих в доволни количества от една командировка в Германия, в България не съм го срещала, но в един магазин ми обясниха как става. Макът се смила, и се вари с мляко и захар. Направих го веднъж по този начин и стана добре. Всичко обаче беше на око, така че не мога да дам точни пропорции, но тръгнете ли да го правите, ще си ги усетите сами!

 Източник: "Backen zu Ostern"

понеделник, 6 юни 2011 г.

Торта "Яйца на очи"





Продукти:
За бисквитения блат:
3 яйца
125г захар
1 ванилия
2 с.л. Амарето
50г брашно
75г царевично нишесте
2 равни ч.л. бакпулвер
15 г какао
За крема:
480г компот от праскови
150мл сок от праскова
50г захар
4 листа бял желатин (8г гранулиран)
20мл Амарето
250г Маскарпоне
400 мл сладкарска сметана
За украсата:
200 мл сметана
2 ч.л. стабилизатор за сметана
2 ч.л. какао
30г бял настърган шоколад
50г шам фъстък (тук го заместих със смлени лешници)
200г пудра захар
сокът на един малък лимон

Приготвяне:
1/ Яйцата, захарта, ванилията и Амаретото се разбиват на пяна. Брашното и нишестето, заедно с бакпулвера и какаото се разбъркват и се прибавят към яйчената пяна.
2/ Полученото тесто се изсипва във форма (26см) и се заглажда. Пече се в предварително загрята фурна на 180 C за 30 минути. Изважда се от формата и се оставя да изстине.
3/ Блатът се изравнява и се реже на 2. Долният блат се поставя в тортена форма, пръстенът й се стяга.
4/ Прасковите се подсушават. Оставят се няколко половинки за декорацията (те ще бъдат жълтъци), а останалите се нарязват на малки парченца.
5/ 150мл прасковен сок заедно със захарта се затоплят, добавя се предварително намокрения желатин, Амаретото и се разбърква.
6/ Маскарпонето се разбива заедно със сметаната, постепенно се добавя и желатиновата смес и нарязаните праскови.
7/ Половината от крема се слага върху блата, върху него се поставя другия блат и отгоре- остатъка от крема. Поставя се за няколко часа в хладилника, докато стегне, след което се маха пръстенът на формата.
8/ За украсата: сметаната, стабилизаторът и какаото се разбиват и с получената смес се намазват страните на тортата, наръсва се с настърганият шоколад и шам фъстъка (лешниците)
9/ Пудрата захар и лимоновият сок се разбиват на гладка смес, която ще ни служи за белтъци. Мацваме малко от нея, а отгоре- 1/2 праскова за жълтък.

Източник: "Backen zu Ostern"

Нуга- Капучино торта

Имам си една любима немска книжка за Великденски вкусотийки. И макар, че не обичам да използвам готови продукти, както е в доста от рецептите тук, на всеки Великден правя поне по 2 от рецептите, защото винаги се получават красиви, ефектни и много вкусни сладкиши, торти и козунаци. Тази торта я правя по няколко пъти в годината, сменям декорацията и си имам бърз и лек десерт.





Продукти:
1 готов какаов блат (26см)
1 компот от праскови (480г)
1 с.л. капучино на прах
650 мл сладкарска сметана
1 ч.л. ванилия
125 г нуга*
8 листа желатин (16 г гранулиран)
250г готов шоколадов пудинг
Украса:
125г марципан*
1 с.л. пудра захар
20г шам фъстък (не съм срещала суров и белен в България, така че, може да се замени с оцветени в зелено кокосови стърготини)
захарни фигури на моркови
30 г шоколадова глазура

 Приготвяне:
1/ Блатът се поставя във форма и отгоре се нареждат прасковите.
2/ За крема- капучиното, 50г сметана, ванилията и нугата се смесват в купа.
3/ Желатинът, накиснат във вода се изцежда и се добавя в затоплената нуга. Разбърква се в пудинга и се добавя разбитата сметана.
4/ Кремът се изсипва във формата, заглажда се и се оставя хубаво да се изстуди.
5/ В това време марципанът се разточва и се оформя декорацията. Така разточен аз изрязох с формичка за сладки зайчета. Шоколадовата глазура е за очички и муцунки, но може да я замените със захарен шрифт * От Кауфланд купих готови захарни морковчета, а по ръбовете наръсих със зелени кокосови стърготини.

* Относно Нугата: в България не съм срещала. Нутелата също е нуга, но крем-нуга, поради което е малко по-редичка от нормалната нуга, но няма проблем да се използва.
Марципан купувам от Метро.
Zucker schrift- също

Източник: "Backen zu Ostern"