Общо показвания

сряда, 13 юли 2011 г.

Пълнени чушки с кускус и гремолата


Продукти:
85г марокански кускус
2с.л. стафиди (аз ги замених с нарязани сушени сливи)
50мл зеленчуков бульон
1 ч.л. мед
кората и сокът на един лимон
2 скилидки чесън
малка връзка магданоз
150 мл кисело мляко
2 домата, нарязани на кубчета
2-3 разполовени червени чушки
зехтин

Приготвяне:
Фурната се загрява на 190 С. Бульонът, меда и лимоновия сок се смесват и с тях се заливат кускуса и стафидите. Покрива се и се оставя да поеме около 5 минути.
За гремолатата лимоновата кора, чесъна и магданоза се пасират. 1 с.л. от сместа се слага в киселото мляко. Останалата се смесва с кускуса и доматите. Овкусява се.
Чушките се пълнят с кускус, заливат се с малко зехтин и се пекат около 40 мин. Сервира се с киселото мляко.

*Източник: сп. "Good Food"

Лек лимонов мус


Продукти:
15г желатин
2 яйца
300г извара* с няколко капки лимонов сок
150 мл обикновено кисело мляко
50г пудра захар

Приготвяне:
Желатинът се накисва в 3 с.л. вода. Жълтъците и пудрата захар се разбиват на пяна. Изварата и киселото мляко се прибавят към жълтъчната смес, желатинът се разтапя на тих огън и също внимателно се добавя към сместа. Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят на порции към сместа, като постоянно се разбива с миксера. Сервира се в отделни чаши, може да се декорира с лимонови резени и филирани бадеми.

* Представата за извара в западните страни (от където идва и тази рецепта) се различава от тази, която имаме в България. Тяхната наподобява цедено кисело мляко, а нашата- по-скоро отива към бяло саламурено сирене. Ако не можете да намерите немска извара, например, в никакъв случай не слагайте българска! Заместете с цедено кисело мляко.

*Източник: "Уверени в кухнята"

Как да си направим ледена купа?

 Необходими са ни: 2 купи с еднаква  форма и различен диаметър; тиксо и за конкретната декорация- копър, небелени скариди и лимон, нарязан на четвтртинки.
Пълним едната купа с вода, така че, като поставим другата вътре, водата да е до половината. Фиксираме с тиксо малката купа и във водата слагаме скаридите и копъра. Оставяме във фризера да замръзне. След това добавяме лимоновите резени и доливаме с вода. По този начин декорациите в леда ще са равномерно разпределени.
В зависимост какво ще сервираме в купата, в леда може да сложим най-различни неща: цветя, само зелени подправки, малки плодове, може да боядисаме водата и т.н.




*Източник: "Уверени в кухнята"

Коктейл от скариди в ледена купа



Продукти:
2 с.л. течна сметана
4 с.л. майонеза
1 с.л. доматено пюре (аз го замествам с чили сос)
червен пипер
2 с.л. лимонов сок
1 малък пъпеш
1 малка червена чушка, нарязана на ленти
1 червена ябълка, нарязана на кубчета
4 стръка целина- на ленти
450г размразени коктейлни скариди

Приготвяне:
Сметаната се разбива с майонезата, доматеното пюре, червения пипер и лимоновия сок. Пъпешът се издълбава със специална лъжица, която го дълбае на топчета, но ако нямате- реже се на кубчета. Смесва се с червената чушка, ябълката, кервиза и скаридите и с половината от соса. Поставя се в купата, а отгоре се залива с остатъка от соса, може да декорирате с големи скариди.

Как да направим ледената купа?

*Източник: "Уверени в кухнята"

събота, 9 юли 2011 г.

Торта с извара, сметана и горски плодове

Леко кисела и свежа, тази торта се приготвя без печене. Идеален десерт за лятно време!

Продукти:
150г натурален шоколад
100г масло
150г корнфлейкс
250г обезмаслена извара*
2 жълтъка
100г захар
1 ч.л. фино настъргана лимонова кора
1 пакетче желатин
4с.л. лимонов сок
400г бита сладкарска сметана
250г замразени горски плодове + 150г сладко от боровинки
40г настърган шоколад

Приготвяне:
1/ Дъното на 26-28см форма за торта се покрива с хартия за печене. Шоколадът се начупва и се разтопява с маслото на слаб огън/ водна баня. Смесва се с корнфлейкса. Сместа се изсипва във формата и се оставя да се втвърди.
2/  За крема се разбиват на пухкав крем изварата с жълтъците, захарта и настърганата лимонова кора. Желатинът се накисва в студена вода. Лимоновият сок се загрява и желатинът се разтвяра в него. Тази смес се изсипва бързо в крема от извара и се разбърква добре.
3/ Сметаната се разбива на твърд сняг и се добавя към крема от извара. Оставя се да се охлади за кратко. Плодовете се отцеждат в гевгир.
4/ Блатът от корнфлейкс се намазва с 1/2 от крема, след което се насипват плодовете, като по краищата се оставя свободна ивица от 2 см. Останалият крем се разстила внимателно отгоре. Тортата се оставя в хладилник поне за 4 часа. Декорира се с настърган шоколад.

* Представата за извара в западните страни (от където идва и тази рецепта) се различава от тази, която имаме в България. Тяхната наподобява цедено кисело мляко, а нашата- по-скоро отива към бяло саламурено сирене. Ако не можете да намерите немска извара, например, в никакъв случай не слагайте българска! Заместете с цедено кисело мляко.

*Източник: "Да печем с любов" с малко корекции от мен.

Пълнена пъстърва

Горещо Ви препоръчвам тази рецепта! Свежа и лека, като за гореща лятна вечер в компанията на любим човек! Освен това се приготвя бързо и лесно, единствено обезкостяването може да предизвика леки затруднения.

Продукти:
4 пъстърви
сол и черен пипер
лимонов сок
краве масло за намазване
50г замразен нарязан спанак
100 г сирене рикота
1 ч.л. брашно
1 жълтък
2 с.л. гъста сметана
кората и сокът на половин лимон
сол и смлян черен пипер
щипка настъргано индийско орехче
около 30г смлени печени бадеми
30г смлян пармезан

Приготвяне:
1/ Фурната се загрява на 180 С. Рибите се режат през корема и се почистват. Слагат се на дъска с кожата нагоре и гръбнакът се притиска силно с палец. Така махането на гръбнака и костиците става по-лесно. Обезкостяваме и поръсваме с лимонов сок.




2/ За пълнежа: спанакът се слага на тих огън, докато се изпари водата. Прибавят се рикотата, след това брашното, жълтъка, сметаната, лимоновата кора, сока, лешниците и пармезана. Подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче.
3/ Пълнежът се разпределя върху рибите. Сгъват се в естествената им форма, правят се 3 нареза и се поставят всяка върху отделно парче алуминиево фолио, предварително намазано с масло. Увиват се и се слагат в тава, в която се сипва около сантиметър вряла вода. Пече се 30 минути.

* Източник: поредицата "Уверени в кухнята" + малко добавки от мен ;)


Салата "Табуле"


Продукти:
120г марокански кус-кус*
3 домата
1 глава лук
250г магданоз
2 лимона
2 с.л. прясна мента
8 с.л. зехтин
сол, пипер

Приготвяне:
Кус-кусът се накисва в чаша и половина гореща вода за 20 мин. След това се отцежда. Сокът на единия лимон се разбива с 4 с.л. зехтин, сол и пипер и се изсипва върху кус-куса. Оставя се да престои един час.
Магданозът и ментата се измиват и подсушават. Листата се нарязват на ситно. Лукът също се реже на ситно и се добавя към кус-куса.
Добавят се магданоза и ментата, разбърква се добре, след което и сокът на втория лимон, смесен с 4с.л. зехтин. Накрая се слагат и нарязаните на кубчета домати и се разбърква.
Да ви е сладко!

* Оригиналната рецепта е с булгур, но аз не го долюбвам, затова слагам този фин и нежен кус-кус, който купувам от любимото ми магазинче за подправки.