Общо показвания

петък, 16 септември 2011 г.

Шоколадов мус


Продукти:
6 яйца
100г захар
300мл гъста сметана (неподсладена)
225г натурален шоколад
1с.л. коняк "Коантро"
настъргана кора от 1 портокал
За украсата:
натурален шоколад,
настъргана портокалова кора

Приготвяне:
Белтъците и жълтъците се отделят. Жълтъците се разбиват със захарта на бледа кремообразна смес. Сметаната се разбива, докато леко се сгъсти, към нея се добавя жълтъчната смес. Шоколада се разтопява на водна баня. Леко се охлажда и се прибавя към сметановата смес. Белтъците се разбиват на твърд сняг. Добавят се на малки порции към шоколадовата смес, като постоянно се разбърква. Прибавят се портокаловата кора и конякът. Сипва се в индивидуални съдове и се охлажда.
*С разтопения шоколад се правят шоколадови листенца. Намазваме шоколад с четчица на вътрешната страна на добре измито листо. Оставяме да стегне (в хладилника за по-бързо). След това намазваме още един слой. След охлаждане отлепяме листото бързо, за да не се разтопи в ръката, но и внимателно, за да не се счупи. Върху муса слагаме две листенца и малко портокалова кора помежду им.

*Източник: "Уверени в кухнята"