Общо показвания

неделя, 20 ноември 2011 г.

Щолен (Christstollen)

След около седмица ще дойде времето, в което да изпечем щолените, да ги опаковаме и да ги оставим да отлежат за Коледа. 
Ароматът на този традиционен немски коледен сладкиш е истински акселератор на коледното настроение. Той се приготвя двайсетина дни преди консумация, което значи, че още в края на ноември вълшебната атмосфера започва да витае из дома.
Правя щолените от няколко години главно по тази рецепта, споделена от Калина в мрежата.

Продукти:  
1кг брашно
80г прясна мая
200мл затоплено мляко (30 С)
50г марципан
650г масло
100г захар
2 щипки сол
50г настъргана лимонова кора
800г стафиди
300г счукани бадеми
250г захаросани лимонови кори
100г захаросани портокалови кори (ако не може да ги намерите по магазините или да ги захаросате сами, замените ги със ситно нарязани сушени плодове)
80мл ром
За намазване: 
80г масло
300г пудра захар, смесена с една ванилия

Приготвяне: 
1/ Стафидите, лимоновите, портокаловите корички и бадемите се накисват в рома, най-добре за цяла нощ.
2/ Маята се разтваря в прясното мляко заедно с малко пресято брашно. Покрива се и се оставя на топло за няколко минути докато шупне. В това време маслото, захарта, марципана и лимоновата кора се объркват на гладка смес. Последната се смесва с тестяната квас и останалото брашно. Замесва се тесто. Добавят се омекналите стафиди, цитрусовите корички и бадемите и се оставя  да втаса на топло за около 2 часа. 
3/ Оформят се калъпи по желание (срещала съм да се продават специални форми за щолен, но тестото е достатъчно твърдо, за да се оформи на ръка). От това количество тесто се оформят около 5-6 калъпа, в зависимост от големината. Пекат се без повторно втасване на 180 С около 45 минути.
4/ Още топли след печенето се намазват с масло и се поръсват обилно със захарта. Оставят се да изстинат. Ако захарта е попила в маслото, се поръсват още веднъж обилно. Всеки щолен се завива в хартия за печене. Затварят се в херметична кутия и се скриват за следващите 20 дни.



петък, 4 ноември 2011 г.

Verrines със сьомга и авокадо



  В последните години голяма популярност добиха предястията, а също и десертите сервирани в малки индивидуални чашки или лъжички (verrines и cuillères). Ровейки се из изпробваните си рецепти, попаднах на една забравена зимна благинка, елементарна за приготвяне и ефектно сервирана в чашка.


Продукти:  
100г пушена сьомга
1 авокадо
червен хайвер
кутийка заквасена сметана
сол
лимонов сок
нарязан копър

Приготвяне:
Преди да се напълнят чашките, ръбовете се намазват с лимонов сок и се топват в нарязания на ситно копър. Сьомгата се нарязва на лентички и се поставя в дъното на чашката. Над нея се слага нарязаното на кубчета авокадо, а отгоре- чаена лъжичка хайвер. Заквасената сметана се разбива и се подправя с лимонов сок и сол и се изсипва най-отгоре.




четвъртък, 3 ноември 2011 г.

Коледен сладоледен пудинг

   Днес, докато си стоях на упражнение в университета, до мен дойде колежката ми Ирина, чиято чаша с чай разнесе вълшебен аромат на ябълки, канела...просто на Коледа. 
   Навън е достатъчно студено, денят е кратък, а до Коледа остават по-малко от два месеца, така че смятам, че най-после дойде времето, в което да споделя любимите си рецепти за най-прекрасния празник в годината. 
   Започвам с нещо по-нетрадиционно: сладоледен коледен пудинг. В приготовлението му няма нищо сложно, време отнемат престояването и замръзяването, а резултатът определено си струва!
   Съветвам ви да прочетете добре цялата рецепта, преди да се захванете, за да може да си разпределите времето.



Продукти:
1) За плодовете:
170г стафиди
85г сушени череши
100г червени боровинки
6 с.л. бренди
2 с.л. кафява захар
2) За сладоледа:
2 пръчки канела, счупени на две
1/4 ч.л. смлян джинджифил
1/2 ч.л. настъргано индийско орехче
1/4 ч.л. ким
4 карамфилчета
600 мл гъста сметана
семената от 1 ванилова шушулка
3 жълтъка
100г захар
6 малки ореховки- натрошени
настърганата кора на 1/2 лимон и 1/2 портокал
3) За топинга:
60г захар
2 с.л. бренди
3 с.л. мармалад от малини
100г сушени череши (може да се добавят боровинки и други сушени плодове- berries по избор)

Приготвяне:

Ден първи, вечерта:
1) В купа се смесват стафидите, черешите, боровинките, брендито и кафявата захар и се слагат за 3 минути в микровълнова фурна на най-висока степен. Разбъркват се и се оставят да престоят 1 нощ.
2) За сладоледа подправките се препичат в тенджера за около 3 минути, като се разбъркват от време на време. Добавят се сметаната и ваниловите семена и се оставя да заври. Междувременно жълтъците и захарта се разбиват на гладка смес. Горещата сметана се прибавя към подсладените жълтъци, като се разбива постоянно. Цялата смес се изсипва в чиста тенджера. Леко се загрява за 5-10 мин. Сваля се от котлона, прехвърля се в купа и се оставя да изстине напълно. След което се слага да „пренощува” в хладилника, за да поеме аромата на подправките.

Ден втори, по обяд:
3) Сметановата смес се прекарва през цедка в друг съд и се замразява за 5 часа, като на всеки час се разбърква. С олио се намазва форма за пудинг с вместимост 1.2 или 1.4 л и се застила с прозрачно фолио. Ако използвате силиконова форма, този момент може да се пропусне.
4) Плодовете се прекарват през цедка, смесват се с ореховките, лимоновата и портокаловата кора и бързо се прибавят към сладоледа, разбърква се. Изсипва се във формата за пудинг, покрива се с фолио и се оставя във фризера за през нощта.

За топинга:
5) Съставките за топинга се слагат в тенджера, загрява се леко, докато захарта се разтопи и се оставят да къкрят на слаб огън за 2 мин. Сиропът трябва да изстине напълно. 

Преди сервиране:
6) Пудингът се вади от фризера и се оставя във формата известно време на стайна температура, след което се обръща в чиния за сервиране. Отгоре се аранжира с топинга.



*Източник: сп. "GoodFood"