Общо показвания

четвъртък, 29 декември 2011 г.

Шоколадови бонбони с коледен ганаш

В тези бонбони няма никаква философия. Просто с малко подправки в ганаша, обикновените шоколадови бонбони се превръщат в ароматна коледна наслада...



Продукти:
За ганаша:
360г тъмен шоколад
300г неподсладена готварска сметана
1/2 ч.л. карамфил
пръчка канела
1/2 пръчка ванилия
малко коренче джинджифил
1/2 ч.л. индийско орехче
1 зърно боб Тонка счупено (продава се в магазина за подправки на "Иван Асен" в София)
За оформяне на бонбоните в калъпи:
500г шоколад- бял, черен- по желание.

Приготвяне: 
Сметаната се кипва и в нея се изсипват подправките. Оставя се така за няколко часа, докато изстине, а най-добре за една нощ. 
Шоколадът се начупва. Сметаната се кипва още веднъж, прецежда се над шоколада. Разбърква се, докато шоколадът се разтопи и се получи гладка смес. Оставя се да изстине.
Бонбоните могат да се оформят в различни калъпи*, а може и като трюфели. За калъпите е необходимо шоколадът да се разтопи на водна баня. Нанася в калъпите с четчица, изстива, после се нанася още един слой**. След като се втвърди, калъпчетата се напълват с ганаша и се "запечатват" отново с разтопения шоколад.
Другият вариант- с ръце се оформят топчета, като преди това ганашът е престоял в хладилника. Овалват се в какао, кокос и т.н.             
    
*Ако нямате възможност да купувате специално калъпи за бонбони, силиконовите форми за лед са идеален заместител. Освен това на пазара вече има много такива с коледни мотиви. Направила съм елхи, снежни човеци и падащи звезди точно с  форми за лед :)
**Белият шоколад може да се боядиса със сладкарска боя. Скромният ми опит показва, че за разлика от черния, белият шоколад бързо се втвърдява и става труден за работа, поради което с него трябва да се работи доста бързо. Ако някой има идея как може да се поддържа по-дълго време втечнен, ще се радвам да сподели :)

понеделник, 26 декември 2011 г.

Коледна звездна торта


Продукти:
1/ За бисквитеното тесто:
4 белтъка
щипка сол
100г захар
100г меко масло
4 жълтъка
щипка смлян карамфил
индийско орехче
канела
ванилия
100г шоколадов кувертюр
100г брашно
50г смлени бадеми
1 равна ч.л. бакпулвер
За формата:
30г смлени бадеми
малко масло
2/ За ронливото тесто:
100г брашно
щипка сол
30г захар
50г меко масло
1 жълтък
1с.л. квасена сметана
3/ За масления крем:
1/2 пакет ванилов пудинг на прах
30г захар
1 жълтък
250мл прясно мляко
150г меко масло
30г пудра захар
4/ За сглобяване и декорация:
100г марципан
30г пудра захар
200г кайсиев мармалад
3-4 с.л. кайсиев ликьор
300г шоколадов кувертюр

Приготвяне:
1/ Бисквитено тесто: Белтъците заедно с щипка сол се разбиват на сняг. Прибавя се 50г захар и се разбива, докато се разтопи. Маслото със стайна температура, захарта и един жълтък се разбиват на пяна. Прибавя се разтопения кувертюр, след това и разбития белтък, брашното, бадемите, подправките и бакпулвера. 24см кръгла форма се намазва с мазнина и се наръсва с 30-те г смлени бадеми. Сместа се изсипва в нея, заглажда се и се пече 35-40 мин на 180 С. Оставя се да изстине.
2/ За ронливото тесто: всички продукти се смесват и се замесва тесто. Разточва се на набрашнена повърхност на кръг с диаметър 24см. Пече се 15 мин на 200С, като преди това се бодва ня няколко места с вилица.
3/ За масления крем: пудингът се разбърква със захарта, жълтъка и 5с.л. студено прясно мляко. Останалото мляко се сварява и се разбърква с горната смес. Оставя се да заври и се сваля от огъня. Бърка се, докато изстине. Мекото масло и пудрата захар се разбиват. Пудингът се прибавя с бъркане към маслената смес. 
4/ Мармаладът и ликьорът се загряват с бъркане. Бисквитеният блат се разрязва на три парчета. Единият блат от бисквитеното тесто се намазва с малко от мармалада и отгоре се залепва блатът от ронливото тесто. Върху него се намазва половината от крема, поставя се вторият бисквитен блат, върху него остатъка от крема и последния блат. Намазва се с остатъка от мармалада. Накрая тортата се залива с разтопения кувертюр. Марципанът се разточва на повърхност, наръсена с пудра захар, нарязват се звездички с различни форми и се поставят върху тортата.

Източник: "Weihnachten. Die schönste Zeit zum Backen"

неделя, 25 декември 2011 г.

Класически коледни меденки

Тези меденки ги знам от майка си, а тя- от баба си. И ги правя всяка година, като любимото ми естествено, е оцветяването :)



Продукти:
750г брашно
200г пудра захар
100г мед
1 пълна ч.л. сода бикарбонат
3 яйца
50мл олио
1ч.л. смлян карамфил
1ч.л. канела
щипка сол

Приготвяне:
Брашното се пресява заедно със содата, солта, захарта, канелата и карамфила. Целите яйца се разбъркват с меда и олиото. Замесва се тесто, от което се точи кора и се изрязва с формички. Меденките се пекат в умерена фурна за около 10-15 мин.

Глазура: разбиват се 1 белтък, 100г пудра захар и няколко капки лимонов сок. Разделя се на няколко дози, които се оцветяват със сладкарска боя.







Наскоро открих оригинална идея за table cards, направени от меденки. Ето как ги направих:






събота, 10 декември 2011 г.

Орехови спирали






Продукти:
200г брашно
160г масло
50г пудра захар
2 жълтъка
щипка сол
35г смлени орехи
1/2 ч.л. канела
1 ч.л. какао на прах
За разточване и овалване:
2 белтъка
30г смлени орехи
брашно

Приготвяне:
1/ Брашното се пресява в купа. В средата се поставя маслото, нарязано на парчета, пудрата захар, един жълтък и солта. Замесва се гладко тесто.
2/ Една трета от тестото се заделя и към нея се прибавят орехите, канелата, какаото и другия жълтък.
3/ Светлото тесто се разточва върху набрашнена повърхност на кора с дебелина 4мм и се намазва с белтък. Тъмното тесто се разточва и се поставя върху светлото. Навиват се на руло, което се намазва с останалия белтък и се овалва в смлените орехи. Оставя се да престои в хладилник 30мин.
4/ Рулото се разрязва на филийки, дебели 1/2 см. Пекат се  10-12 минути на 200 С в предварително загрята фурна.


Източник: "Weihnachten. Die schönste Zeit zum Backen"

четвъртък, 8 декември 2011 г.

Бадемови звездички с канела

Това са едни от най-вкусните коледни сладки, които съм правила. Ароматни, топящи се в устата... и без грам брашно. Насладете им се и вие!

Продукти:
3 големи белтъка
щипка сол
350г захар
1 с.л. лимонов сок
400г фино смлени бадеми
1 1/2 ч.л. канела
пудра захар за поръсване на работната повърхност

Приготвяне:
 1/ Белтъците се разбиват на сняг. Добавя се щипката сол, постепенно и захарта, и лимоновия сок. Разбива се на хомогенна смес. От нея се отделят 4-5 с.л., които ще послужат за глазура по-късно. Към останалата белтъчна смес се добавят бадемите и канелата. Разбърква се до получаване на меко тесто. Оставя се да престои в хладилник един час.
2/ Работната повърхност (най-добре силиконово килимче или хартия за печене) се наръсва с пудра захар. Тестото се вади и също се наръсва с пудра захар. Разточва се на 5мм кора и се режат звездички. Моята препоръка е да вадите малки порции от тестото на няколко пъти, понеже бързо омеква и трябва да се работи по-пъргаво с него.
3/ Нарязаните звездички се нареждат в тава, покрита с хартия за печене. С помощта на четка или нож върху тях се нанася заделената глазура. Ако е прекалено гъста, може да се разреди с лимонов сок.
4/ Нарязаните сладки се пекат 20 минути в предварително загрята фурна на 150С. Оставят се да изстинат на хартията, а после се прехвърлят на решетка, най-добре за цяла нощ. Могат да се съхраняват пресни около 2 седмици.


*Източник: "COOKIES. 50 Wipeable Recipe Cards"

Марципанови шишарки

Ровейки се из книгите си, попаднах на тази оригинална идея за шоколадов десерт с коледна тематика- марципанови шишарки. Приготвят се съвсем лесно и с малко продукти, но пък определено са впечатляващи и вкусни!


Продукти (за около 8 шишарки):
250г марципан
180г черен шоколад
50г филирани бадеми

Приготвяне: 
1/ Шоколадът се начупва и се оставя да се разтопи на водна баня.
2/ В това време, от марципана се оформя основата на шишарката- конусовидна. Върху основата се забиват филираните бадеми, с острия край навътре.
2/ Всяка шишарка се топва в шоколада, след което се оставя на решетка, за да се охлади и втвърди.










*Източник: "Всичко за печенето"