Общо показвания

четвъртък, 5 януари 2012 г.

Печени яйца върху праз




Продукти:
15г масло, плюс допълнително за намазване
225г фино нарязан праз
90мл течна готварска сметана
4 яйца
смляно индийско орехче
сол и черен пипер

Приготвяне:
Фурната се загрява на 190 С. 4 купички за суфле се намазват обилно с мазнина. Маслото се загрява в тиган и в него се запържва праза, докато поомекне. Добавя се 45мл от сметаната и се задушава още 5 минути, докато празът стане съвсем мек. Добавят се сол, пипер и индийско орехче и се сваля от огъня.
Празът се разпределя поравно в купичките. Отгоре се чуква по едно яйце, а върху него- 1-2 ч.л. от останалата сметана. Купичките се поставят в тава пълна с вряла вода (така че водата да стига до половината на купичките) и се пекат на водна баня за около 10 минути или докато яйцето стане твърдо/ рохко, според вкуса на всеки.

Френски постен гювеч




Продукти: 1 патладжан, нарязан на филийки; 1 глава лук; 2 тиквички, нарязани на дебели филийки; 1 зелена, 1 червена и 1 жълта чушка; 1-2 счукани скилидки чесън; 1/2 връзка нарязан магданоз; 400г нарязани домати  от консерва; олио; сол; черен пипер

Приготвяне:
Патладжаните се посоляват. Оставят се за 20 мин, след това се изплакват обилно със студена вода и се подсушават върху домакинска хартия. Загрява се олиото, запържват се патладжаните и лука. Добавят се тиквичките, чушките и чесъна и се пържи още 5 минути. Добавят се доматите, подправя се със сол и черен пипер и се оставя да къкри на тих огън 15-20 мин. Сваля се от огъня и се наръсва с нарязания магданоз.

Мус с краставица и Рокфор



Продукти:
1 краставица (20см)
1 пакетче желатин (10г)
75мл студена вода
100г сирене Рокфор
200г сирене Крема
45мл квасена сметана
лют пипер
грозде и листа мента за декорация

Приготвяне:
Краставицата се разрязва по дължина на 4. Премахват се семената и се реже на кубчета. Желатинът се наръсва върху студената вода. Оставя се така за 2 минути, след което се разтопява на водна баня. В голяма купа се смесват двата вида сирене и сметаната. Разбива се до получаване на хомогенна кремообразна смес. Разтопеният желатин се добавя на тънка струйка, като сместа се разбива постоянно. Накрая се добавят нарязаните краставици и се разбърква внимателно, за да не станат на пюре :). Добавят се сол и пипер на вкус. Готовата смес се изсипва в намокрена със студена вода купа с вместимост 1,5л. Аз използвах  силиконова форма за панетоне, като на дъното обърнах малка купичка, така че при изваждане на муса да имам малка вдлъбнътинка, където да поставя гроздето.
Оставя се да престои 4-6 часа, а най-добре- цяла нощ в хладилника. Изважда се от формата с помощта на влажен нож. Декорира се с грозде и листенца мента.