Общо показвания

неделя, 26 февруари 2012 г.

Крем супа от праз


Продукти:
800г праз, нарязан на ситно
75г масло
2с.л. брашно
1,5л. пилешки бульон
2 жълтъка
3с.л. сметана
сол и черен ппипер

Приготвяне:
Ситно нарязаният праз се задушава в маслото до прозрачност. Добавя се брашното и се запържва, като се бърка енергично 3-4 минути. Добавя се бульона и се оставя да ври на тих огън 20 минути. Овкусява се със сол и черен пипер. Сваля се от огъня и се пасира. Жълтъците се разбиват със сметаната и с получената смес се застройва супата. При сервиране може да се гарнира с още сметана.

Еклери "Paris Brest"

Любимото списание GoodFood направи чудесен подарък на читателите си в началото на годината: календар с рецепта за всеки месец. Тези лесни и вкусни еклери са февруарското предложение.

Продукти: 
за пареното тесто:
70г брашно
50г краве масло
2 големи яйца
за плънката:
250мл неподсладена сметана
1 ч.л. ванилена захар
100г бял шоколад
90г нарязани сушени захаросани плодове (аз избрах захаросани портокалови корички)
2с.л. филирани бадеми
за украсата:
50г бял шоколад
50г сушени захаросани плодове

Приготвяне:
Фурната се загрява на 200С. Маслото и 150 мл вода се кипват. Дръпва се от огъня, изсипва се брашното и се бърка до получаване на хомогенна смес. Оставя се да поизстине. Разбитите яйца започват да се добавят по малко в тестото, като постоянно се бърка. Готовото тесто се слага в пош с широк  кръгъл накрайник. В тава, постлана с хартия за печене се шприцоват гевречета. Пекат се около 20-25 мин. Изваждат се от фурната, разрязват се на половинки и се връщат за още 5 минути във фурната.
За крема: сметаната се разбива на сняг заедно с ванилената захар. Шоколадът се разтопява на водна баня, оставя се леко да изстине и се добавя към сметаната. Накрая се слагат и захаросаните плодове и бадемите. С получения крем се напълват половинките гевречета.
Останалия бял шоколад се разтопява и с него се поливат еклерите, а накрая се наръсват и със захаросаните плодове.

Източник: сп. "GoodFood"

четвъртък, 23 февруари 2012 г.

Класическа пилешка супа



Продукти:
3 пилешки бутчета
3-4 топки фиде
1 глава лук
връзка магданоз
1 лимон
2 яйца
сол, черен пипер

Приготвяне:
Бутчетата се сваряват заедно с нарязания лук в подсолена вода. След като се сварят се обезкостяват, нарязват и се връщат обратно в бульона. В него се слага и начупеното фиде, както и половината лимон, нарязан на кръгчета. Оставя се да ври още около 15 минути. Резените лимон се изваждат, след което се слага и нарязания магданоз. Яйцата се разбиват заедно със сока на останалия 1/2 лимон. Изсипват се на тънка струйка в супата, като постоянно се бърка.

Рулца от свински шницели

Ето я и набързо измислената в магазина вчерашна вечеря. При вида на крехките свински шницели, веднага се досетих за обичаните от семейството ми аспержи, които чудесно щяха да си паснат с месото. И така бързо се отказах от зимната класика свинско със зеле, за да направя тези вкусни и красиви рулца.

Продукти:
4 свински шницела
8-10 аспержа
3 големи моркова (или около 16 бейби-морковчета)
масло
соев сос и подправки за маринатата (универсална тип "Вегета", черен пипер, лют червен пипер)

Приготвяне:
Шницелите се измиват, начукват се, заливат със соевия сос и се подправят с универсалната подправка и пипера. Оставят се за няколко часа в хладилника. Аспержите се режат на 2, морковите също се нарязват на дължина колкото аспержите и се слагат върху месото (по 2 срязани аспержа и 2 резена морков/4 бейби). Навива се и се нареждат в тавичка, така че крайчето на рулцето да е отдолу. Върху всяко рулце се слага бучка масло. Пекат се под фолио в предварително загрята фурна на 200 С за около 30-35 мин, след което фолиото се маха и се пекат още десетина  минути.