Общо показвания

четвъртък, 22 март 2012 г.

Свински черен дроб във винен сос



Voila... Днешната вечеря: икономична, но пък вкусна и засищаща...

Продукти:
свински черен дроб- около 1 кг
олио за пържене
2 с.л. брашно
4 с.л. масло
1/2 чаша червено вино
1 връзка магданоз
сол, черен пипер

Приготвяне:
Дробът се нарязва на дебели филии. Поръсва се с черен пипер и се изпържва в загрятото олио. След това се посолява. Брашното се запържва заедно с маслото и се разрежда с виното и гореща вода до получаване на умерено гъст сос. Подправя се със сол и пипер на вкус и със ситно нарязания магданоз. Изпържения дроб се добавя към соса и се оставя да поври около 10 минути. 
*Ако сосът стане кисел (възможно е при използването на някои вина), може да се добави 1/2 ч.л. захар.
** Нашата гарнитура е от червено цвекло и пържени картофи.

Къпинов кейк "Бейкуел"


Това е мартенското предложение от календара на списание Good Food. Този път изпълних рецептата в срок, както си обещах миналия месец. Предприех малка промяна в приготвянето на кейка, дължаща се на цената на пресните къпини (замразени пък не намерих). Използвах плодове арония, които освен вкусни са и много полезни, дори се използват като лек за хипертония и др.


Продукти:
140г смлени бадеми
140г омекнало масло
140г кафява захар
140г брашно
1 ч.л. бакпулвер
2 яйца
250г къпини (в моя случай- арония)
1 ванилия
2 с.л. филирани бадеми
пудра захар

Приготвяне:
Фурната се загрява на 180С. 20 сантиметрова кръгла форма се покрива с хартия за печене. Смлените бадеми, маслото, захарта, брашното, бакпулвера, яйцата и ванилията се разбъркват добре до получаване на хомогенна смес. Половината от тази смес се разстила равномерно във формата. Отгоре се нареждат плодовете и се покриват с останалата тестяна смес. Заглажда се, поръсва се с филираните бадеми и се пече 50 мин. След като изстине се наръсва с пудра захар.

*Източник: сп. "GoodFood"

събота, 3 март 2012 г.

Картофена крем супа с моркови и грах


Навън е още студено, поради което вкъщи продължаваме да сме на вълна топли супички, вместо салати. Ето я поредната сгряваща порция супа, излизаща от моята кухня...


Продукти:
1,5кг картофи
4-5 средни моркова
1/3 глава целина
200г замразен грах
30г масло
За застройката:
2 жълтъка
30мл течна сметана
30мл прясно мляко

Приготвяне: 
Всички продукти се нарязват на кубчета, за по-бързо увиране. Сваряват се в подсолена вода. Пасира добре се и се добавя маслото. Прибавя се и грахът и се оставя да покъкри още десетина минути. Супата се сваля от огъня и се подправя, ако е необходимо. Продуктите за застройката се разбиват и внимателно се добавят на тънка струйка към супата, като постоянно се разбърква.

Зелеви сарми в гювеч

Тези толкова елементарни сармички са съчетание от две много любими за мен неща: киселото зеле и многочасовото готвене в гювеч. Ето как ги правя...


Продукти:
2 средни кисели зелки
1кг кайма смес (най-добре смляно пред очите ни месо)
2 кафени чашки ориз
чубрица
сол, черен пипер
*Страстта ми към канелата ме кара и тук да сложа щипка от любимата си подправка, но не на всеки може да му се понрави :)

Приготвяне:
Смесват каймата, оризът и подправките и се завиват сарми. Нареждат се в гювеч. Заливат се с 1-2 чаени чашки вода и половинка олио и се слагат във фурна, но не предварително загрята, за да не се пукне гювечът. "Пекат" се 4 часа на 100-150С.

четвъртък, 1 март 2012 г.

Раирани домати


Тази красива салатка си я хапвам винаги с голямо удоволствие във веригата софийски заведения "О!Шипка". Преписах си съставките от менюто и си я скалъпвам най-редовно у дома. Пропорциите, които пиша са за интимно количество: едно за него и едно за мен :)

Продукти:
2 големи домата
60г настърган кашкавал
70г натрошено сирене
3 с.л. цедено кисело мляко
1с.л. майонеза
зехтин
5-6 стръка магданоз

Приготвяне:
Сиренето, кашкавалът, млякото и майонезата се разбъркват заедно с няколко стръка ситно нарязан магданоз. Доматите се измиват, поставят се с "дупето" нагоре и им се правят няколко напречни разреза (на снимката се вижда добре). Млечната смес се изсипва в пош с широк накрайник и се шприцова в разрезите. Може да се направи и с помощта на чаени лъжички. 
Останалия магданоз се нарязва и се стрива с около 20мл зехтин. С получения дресинг се заливат вече напълнените домати.

Шоколадова торта с "ангелска" глазура

Това е рецептата, красяща страницата на месец януари в календара на списание GoodFood. Обещавам си, че вече ще приготвям стриктно и без закъснение всеки месец съответната рецепта и ще я споделям тук.

Продукти: 
За блата:
150г шоколадов чипс (или ситно натрошен черен шоколад)
300г брашно
1/2 пакетче бакпулвер
300г кафява захар
50г какао
200мл олио
150мл заквасена сметана
3 яйца
1 ванилия
150мл вода
За крема:
100г черен шоколад
150мл заквасена сметана
2с.л. кафява захар
За "ангелската" глазура:
500г бяла захар
1ч.л. ванилена захар
1 с.л. мед
125 мл вода
2 белтъка
25г пресята пудра захар

Приготвяне:
Фурната се загрява на 160С. Брашното, заедно с бакпулвера, захарта, какаото, олиото, сметаната, яйцата, ванилията и водата се разбиват с миксер на гладка смес. Добавя се шоколадовия чипс. Разбърква се и се изсипва в кръгла форма с диаметър 20см, покрита с хартия за печене. Пече се в загрятата фурна за 1ч 20мин- 1ч 30мин.
През това време се приготвя крема. Шоколадът, сметаната и захарта се загряват в тенджерка и се бърка до хомогенизиране на сместа. Оставя се да изстине.
Когато и блатът изстине се разрязва на три. Два от пластовете се намазват с шоколадовия крем.
За "ангелската" глазура захарта, ванилената захар, меда и водата се кипват и се оставят да къкрят на слаб огън до получаване на бистър сироп. Сваля се от огъня. Белтъците се разбиват на сняг. Горещият сироп се добавя постепенно към тях, като се разбива през цялото време, докато сместа стане достатъчно гъста за нанасяне върху тортата. Накрая се добавя и пудрата захар. Оставя се да поизстине. Част от глазурата се нанася бързо върху шоколадовия крем. Тортата се сглобява и се намазва равномерно с останалата глазура.

*Източник: сп. "GoodFood"