Общо показвания

вторник, 17 април 2012 г.

Сладко великденско агънце

Подобни на тази агнешка 3D форма станаха много актуални и по нашия пазар. Ето една много елементарна и лесна за изпълнение рецепта за такава форма.

Продукти за голяма форма:
5 яйца
200г захар
1/2 лимонова есенция
100г брашно
100г нишесте
3 ч.л. бакпулвер
масло за формата
галета и пудра захар за наръсване

Приготвяне:
Яйцата, захарта и лимоновата есенция се разбиват на пяна. Брашното, нишестето и бакпулвера се пресяват и се добавят към яйчената смес. 
Формата се намазва с масло и се наръсва с галета. В нея се изсипва тестото и се пече в предварително загрята на 180С фурна за около 40 минути. След като се изпече се оставя да изстине във формата.
След това кексът се вади от формата, наръсва се с пудра захар и се бучват 2 стафиди за очи. За разкош може да му се върже и панделка на вратлето :)

Източник: "Backen zu Ostern"

понеделник, 16 април 2012 г.

Козунак с манго

Екзотичното и свежо великденско предложение на календара Good Food...

Продукти:
2 обелени плода манго
160мл прясно мляко
50г масло
650г брашно
1 пакетче суха мая 
100г кафява захар
3 яйца
140г стафиди

Приготвяне:
Едното манго се пасира, а другото се нарязва на дребно. 150мл мляко се загрява заедно с маслото, докато се разтопи. В купа се смесват пресятото брашно и захарта. Добавя се маята и щипка сол. Прави се кладенче и в него се изсипват млякото, пюрето от манго и 2 от яйцата- разбити. Забърква се меко тесто. Към него се добавят стафидите и нарязаното манго и се замесва. Оставя се на топло за около 2 часа- докато тестото удвои обема си.
Фурната се загрява на 200 С. Тестото се разделя на две и от всяка половина се сплита козунак върху добре набрашнена работна повърхност. Сплетените козунаци се оставят да втасат още малко, след което се намазват с останалото мляко и яйце. Пекат се 40-50 минути.

*Източник: сп. "GoodFood"

петък, 13 април 2012 г.

Великденски венец с кайсии и шам-фъстък

Рецептата за този венец е от една моя много любима немска книга за великденски сладости. Имам голяма слабост към всичко немско...И май на първо място застават немските печива :)

Продукти:
За тестото:
375г брашно
20г прясна мая
125мл топло прясно мляко
75 захар
1 пакет ванилена захар
75г масло
1 яйце
За пълнежа:
100г смлян шам фъстък
100г смлени бадеми
1 яйце
50г захар
50мл прясно мляко
480г сушени кайсии
За отгоре:
100г кайсиев мармалад
20г филирани бадеми

Приготвяне:
Брашното се пресява и в средата се прави кладенче. Маята се разбърква с малко топло мляко и една ч.л. захар и се изсипва в кладенчето. Оставя се на топло в покрит съд за около 10 минути, за да шупне маята.
Останалото мляко, захарта, ванилената захар, маслото и яйцето се разбъркват, добавят се към брашното и се замесва тесто. Оставя се да втаса на топло, докато удвои обема си (поне един час).
За плънката: шам-фъстъка, бадемите, яйцето, захарта и млякото се разбъркват до получаване на хомогенна маса.
Втасалото тесто се разделя на две. Всяко парче се разточва на правоъгълник 12 на 45 см. Върху всеки правоъгълник се разпределя плънката, а върху нея се нареждат сушените кайсии. Правоъгълниците се навиват на руло, така че края да се падне отдолу. Двете получени рулца се сплитат и плетката се прави на венец. Пече се в предварително загрята на 180С за 40 минути.
Кайсиевият мармалад се пасира и се прекарва през цедка (или тензух). Готовият венец се намазва с мармалада, докато е горещ и се поръсва с филираните бадеми.

Източник: "Backen zu Ostern"

Класически козунаци



Продукти:
За кваса:
40г прясна мая
1с.л. захар
4с.л. прясно мляко
1с.л. брашно
За тестото:
1,3кг брашно
1/2ч.л. сол
150г разтопено масло
100г олио
1ч.ч. сушени плодове (или само стафиди)
1ч.ч. ром или коняк
5 яйца
1,5 ч.ч. захар
1ч.ч. прясно мляко
1ч.л. ванилова есенция
настъргана кора на 1 лимон
За отгоре:
1ч.ч. ядки
2 жълтъка
1/2 ч.ч. захар
Всички продукти трябва да са със стайна температура, а в стаята, където ще се приготвят козунаците да е топло, без течение.

Приготвяне:
Маята се разтвяря в хладкото мляко заедно със захарта и брашното. Покрива се с кърпа и се оставя на топло за около 20 минути. Маслото и олиото се смесват. Сушените плодове се нарязват на ситно и се накисват в алкохола. 
Брашното се пресява със солта и в средата се прави кладенче. Яйцата се разбиват със захарта и млякото. Сместта се сипва в кладенчето заедно с втасалата мая, половината от мазнината, есенцията и лимоновата кора. Замесва се средно меко тесто. Ако е необходимо се добавя мляко или брашно. След като се получи гладко тесто, ръцете се потопяват от време на време в останалата мазнина и се меси, докато мазнината свърши. Тестото се оформя на топка и се слага да втаса на топло в дълбок покрит съд, намазан с олио за около 2-2,5 часа, докато удвои обема си.
Втасалото тесто се премесва отново, като се добавят отцедените сушени плодове (а алкохола- заедно с Кока-Кола и лимон се изпива по време на следващото втасване :) ). Оформят се 4 козунака (аз ги сплетох на плитка от 3 фитила). Оставят се да втасат отново за около час. Намазват се с жълтък. Захарта и ядките се намачкват поотделно с влажни ръце, за да не прегарят. Поръсват се върху козунаците.
Пекат се 10 минути на 220С и 30-40 минути на 190С.

*Източник: сп. "Меню"