Общо показвания

понеделник, 30 юли 2012 г.

Тиквички с ориз


Продукти:
1,5 кг тиквички
1 голяма глава лук
4 кафени чашки ориз
4 домата
4 непълни кафени чашки олио
2 връзки копър
сол, черен пипер
За заливката:
100г брашно
100мл олио
500г разбито кисело мляко
2 яйца

Приготвяне:
Лукът и и нарязаните на кубчета тиквички се задушават в олиото и малко вода. Добавят се обелените и настъргани домати и всичко се задушава до пълно омекване. Сместа се залива с 10 кафени чашки гореща вода, посолява се и се оставя да заври. Добавя се измития ориз и ястието се вари 5 минути. Добавят се копъра и черен пипер. Ястието се изсипва в дълбока тава. Пече се около 20 минути в предварително загрята на 180С фурна.
През това време се прави заливката. Брашното се запържва с олиото, докато започнат да се образуват мехури. Добавя се млякото и една 1/2 чаена лъжичка сол. Бърка се, докато се получи хомогенна смес. Сваля се от огъня и се добавят двете разбити яйца. Разбърква се добре и се излива върху тиквичките. Запича се до златисто.

сряда, 25 юли 2012 г.

Пиле с чушки


Подходящо и леко за лятото ястие- пиле, чушки и уникална пармезанова коричка...

Продукти:
3 зелени чушки
1 голяма глава лук
4 с.л. олио
1 счукана скилидка чесън
4 пилешки гърди без кожа
1 с.л. брашно
1 с.л. нарязан магданоз
1 с.л. нарязан риган
150мл силен пилешки бульон
300мл сос бешамел
2 разбити яйца
75г настърган пармезан
сол, пипер
1/4 ч.л. смляно индийско орехче

Приготвяне:
Фурната се загрява на 180С. Чушките и лука се нарязват на тънки кръгчета. Чушките се запържват в 2 с.л. загрято олио (аз добавих и още) за около 10 минути. Изваждат се, а в мазнината се слагат лука и чесъна за около 5 минути и се вадят. 
В тигана се добавя останалото олио и се загрява. Пилешкото се реже на парчета около 2,5 см и се пържи в тигана около 5 минути или докато леко покафенее. Постепенно се добавя брашното и се пържи още 2 минути. Добавят се зелените подправки и бульона и се оставя да кипне, след което се сваля от огъня.
В гювеч или друг керамичен съд се нареждат слой чушки и лук, отгоре- пилешкото, а най-отгоре- останалите чушки.
Сосът бешамел се разбива с яйцата, солта, черния пипер и индийското орехче и се излива върху месото. Поръсва се с пармезана. Пече се 35 минути.

*Източник: "Уверени в кухнята"

вторник, 24 юли 2012 г.

Черешов чийзкейк

След дълги и уморителни седмици, прекарани между учебниците и jumpseat- a; Варна, София и Бургас, чак сега намирам време, та макар и от хотелската стая, да публикувам някои отдавна изпробвани, но така и несподелени рецепти... Този чийзкейк, от календара на GoodFood сервирах като лек десерт на градинското парти за рожденния ми ден... 
Дано ви хареса :)

Продукти:
За блата:
50г масло
140г чаени бисквити
1 с.л. гъст захарен сироп (глюкоза или мед също става)
За плънката:
350г череши
200г от тях- без костилки
225г захар
500г крем сирене (използвах Филаделфия)
1.с.л. нишесте
2 яйца
2ч.л. ванилена захар
кората от 1 портокал
200мл сметана
пудра захар за поръсване

Приготвяне:
Фурната се загрява на 160С. Бисквитите се натрошават на ситно. Маслото се разтопявя заедно със захарния сироп и се излива върху бисквитените трохи. След като поемат добре се разстилат равномерно върху кръгла форма за печене. Подравнява се и се пече 10 минути. След като блатът е готов, фурната се намалява до 150С.
В блендер се смилат на каша почистените череши, заедно с 85г захар. Сместа се изсипва в тенджерка, кипва се и се оставя да къкри десетина минути на слаб огън, докато стане на гъст сироп, след което се охлажда.
През това време крем сиренето, нишестето, яйцата, останалата захар, ванилената захар, портокаловата кора и 1/2 от сметаната се разбиват на гладка каша. Половината от нея се изсипва върху изпечения блат. Върху нея се излива половината от черешовия сироп и се покрива внимателно с останалата бяла смес. Пече се 45 минути, след което фурната се изключва, а чийзкейка се оставя вътре за още 30 минути.
След като се извади се намазва с останалата сметана, а в средата се изсипва останалата част от черешовата смес. С дървено шишче леко се "издърпват лъчи", така че червената смес да наподобява слънце. Останалите череши се подреждат по периферията на чийзкейка. Преди поднасяне се наръсват с пудра захар.

*Източник: сп. "GoodFood"