Общо показвания

събота, 25 август 2012 г.

Тирамису


Вечната италианска класика...

Продукти:

500г маскарпоне
4 яйца
100г пудра захар
2-3 с.л. ликьор Амарето
250мл силно еспресо
1 опаковка (250г) бишкоти
натурално какао


Приготвяне:
Жълтъците се разбиват заедно с пудрата захар, до получаване на пухкава светла смес.

 Добавя се маскарпонето и се разбърква.

Белтъците се разбиват на твърд сняг и се добавят към крема.  Разбърква се внимателно с дървена или пластмасова лъжица, но не и с миксер.

Еспресото се смесва с Амаретото. Бишкотите се топват в кафето и се нареждат плътно една до друга в тавичка.
 
Залива се с половината крем. Върху него се нареждат останалите бишкоти, отново потопени в кафе, а върху тях се изсипва останалият крем.
 
Тирамисуто се оставя в хладилник за няколко часа, а най-добре- за цяла вечер. Преди сервиране се наръсва обилно с какао.




*Източник: "Перфектната вечеря"

Гъби фрикасе


Продукти:
1/2 кг гъби
2 моркова
1 малко парче целина
1 глава лук
3 с.л. масло
2 с.л. брашно
2 жълтъка
сокът на 1/2 лимон
сол, черен пипер, дафинов лист

Приготвяне:
Гъбите, морковите, целината и лука се сваряват с един дафинов лист. Отцеждат се, като бульонът се запазва. В тенджерка се запържват брашното с маслото. Постепенно се добавя бульона, до получаване на гъст сос. Гъбите се изсипват в соса, разбърква се и се задушава на слаб огън за около 10 минути. Сваля се от огъня и се подправя със сол и пипер. Жълтъците се разбиват с лимоновия сок и внимателно се добавят към ястието, като постоянно се разбърква.

четвъртък, 9 август 2012 г.

Солен кекс с фета и зелени подправки


Продукти:
200г брашно
1/2 пакетче суха мая
3 яйца
100г настърган ементал
100мл зехтин
1 с.л. олио
100мл прясно мляко
200г сирене фета
1 перо пресен лук
20 листа босилек
4-5 стръка магданоз
щипка индийско орехче
сол и пипер

Приготвяне:
Фурната се загрява на 180С. Брашното се пресява и се смесва с маята. В купа се разбиват яйцата и към тях се добавят зехтина, олиото, млякото, солта, пипера и индийското орехче. Сместа се изсипва при брашното и се разбърква.
Фетата се нарязва на кубчета и се смесва с ементала и нарязаните на ситно подправки. Добавя се към тестото и внимателно се разбърква. Изсипва се в намаслена и набрашнена тавичка.
Пече се около 50 минути.

*Източник: "30 recettes de cakes salés"

неделя, 5 август 2012 г.

Гуакамоле





Продукти:
2 добре узрели плода авокадо
1 малка глава червен лук
50г черни маслини без костилки
3 с.л. лимонов сок
тортила за поднасяне

Приготвяне:
Авокадото се нарязва и се намачква с вилица. (За тази цел трябва да е добре узряло. Моето не беше, затова го помъчих в чопъра.). Лукът и маслините също се нарязват на ситно. Смесват се с намачканото авокадо. Подправя се със сол и лимонов сок. Сервира се с тортила.
* За да се запази свежо зелен цвета на авокадото, в сместа се оставя костилката му и преди поднасяне се изкарва.

събота, 4 август 2012 г.

Вегетариански пастет


Продукти:
25г масло
100г пресни гъби
1 счукана скилидка чесън
250г крема сирене
100г извара
сол, черен пипер
за овалване: ситно нарязан магданоз и зелен лук,  червен пипер

Приготвяне:
Маслото се разтопява и в него се запържват гъбите и чесъна, докато течността се изпари. Оставя се да изстине. Изварата и крема сиренето се смесват. Отделят се 75г, подправят се и се объркват с гъбите. Оформят се топчета. С останалата смес също се правят топчета. Половината се овалват в магданоза, а другата- в червения пипер.

*Източник: "Уверени в кухнята"

петък, 3 август 2012 г.

Сарафовски завъртулки

Още нещо на тиквена тема... Който е бил командирован за дълго в Сарафово , няма как да не е опитал тези тиквени рулца, които се предлагат в култовия за летящата гилдия ресторант "Лазурен бряг". Ето как ги приготвям по много пъти през лятото у дома, когато престоят в Сарафово свърши... :)

Продукти:
2-3 прави дебели тиквички
1 опаковка топено сирене Kiri 
десетина сушени домата
Приготвяне:
Тиквичките се нарязват на тънки филийки и леко се запичат на грил-тиган с много малко мазнина, колкото да поомекнат. Оставят се да изстинат. 
През това време сушените домати се накисват в гореща вода за около 2-3 минути и се отцеждат. Всяко сиренце се нарязва на три правоъгълника. Доматите, според размера, се нарязват на 2 или 3 ивички. В единия край на тиквичката се слага парче сирене, отгоре парче домат и се завива, като краят трябва да е отдолу.
От тази доза излизат 24 рулца.