Общо показвания

вторник, 30 октомври 2012 г.

Захарни бисквитки


Продукти:
240г размекнато масло
300г захар
1 яйце
1 и половина ч.л. ванилова есенция
1/2 ч.л. бадемова есенция
330г брашно
2ч.л. бакпулвер
1ч.л. сол

Приготвяне:
Фурната се загрява на 200С. Омекалото масло се разбива със захарта до получаване на светла кремообразна смес. Яйцата се разбиват заедно с есенциите и се добавят към маслото. Брашното, бакпулвера и солта се смесват. Постепенно се добавя към маслената смес и се разбърква. Полученото тесто се разделя на две. Разточва се върху набрашнена повърхонст. Топваме формичките в брашно преди да се режат бисквитки. Пекат се върху хартия за печене около 6-7 минути, докато леко покафенеят.
Според повода може да се украсят с глазура. Аз я правя по този начин: разбиват се 1 белтък, 100г пудра захар и няколко капки лимонов сок. Разделя се на няколко дози, които се оцветяват със сладкарска боя.

Канелони с телешко и спанак



Продукти:
2с.л. олио
25г краве масло
1 малка глава ситно нарязан лук
1 счукана скилидка чесън
450г телешка кайма
200г ситно нарязани домати (може и от консерва)
225г замразен спанак
1ч.л. сушен босилек
сол, пипер
около 8-10 канелони
За соса:
25г масло
25г брашно
450мл прясно мляко
100г настъргано сирене чедър

Приготвяне:
Фурната се загрява на 180С. Олиото и маслото се загряват, лукът и чесънът се запържват за около 3-4 минути. Добавя се каймата и се запържва равномерно, след това се слагат доматите, спанака, босилека и подправките. Задушава се на тих огън 15 минути, като се разбърква от време на време. Ври без капак още около 5 минути, за да се сгъсти. Охлажда се.
През това време канелоните се пускат във вряща подсолена вода и врат за около 6-10 минути. Отцеждат се и се изплакват внимателно. Нареждат се върху навлажнена салфетка.
С чаена лъжичка внимателно се сипва от сместа в канелоните. Нареждат се в намаслена тавичка.
За соса: маслото се стопява в тиган, добавя се брашното и се запържва за 1 минута. Постепенно се добавя млякото, като се бърка постоянно до получаването на гладък сос. Сваля се от огъня и се добавя 50г от чедъра, подправя се със сол и черен пипер и се разбърква. Сосът се изсипва върху канелоните, а върху него се наръсва останалият чедър. Пече се във фурната 30-35 минути.

*Източник: "Уверени в кухнята"

Есенен кекс с круши, фурми и джинджифил


Продукти:
За кекса:
250г ситно нарязани фурми
300мл мляко
100г масло
140г джинджифилов сироп (загрявам и бъркам до пълно разтвяряне 70г захар, 70мл вода, 1ч.л. смлян джинджифил)
140г кафява захар
3 големи зрели круши
175 брашно с набухвател
75г орехи (около 10-15 половинки се заделят, останалите се начукват на едро)
1 ч.л. сода бикарбонат
2 ч.л. джинджифил на прах
1/2 ч.л. микс подправки (аз ползвах гарама масала; канела, карамфил, индийско орехче също са подходящи)
2 разбити яйца
За сиропа:
85г кафява захар
150мл бренди

Приготвяне:
Фурмите, млякото, маслото, джинджифиловият сироп и кафявата захар се слагат в тенджерка и се загрява на бавен огън, докато сместа започне да бълбука по краищата. Разбърква се добре, сваля се от огъня и се оставя да изстине за 1 час.
Фурната се загрява на 180С. Крушите се обелват и се нарязват на едро. Брашното, нарязаните орехи, микса от подправки, и содата се смесват, разбъркват се и се добавят към изстиналата смес с фурмите и двете разбити яйца. Сместа се изсипва в застлана с хартия за печене кръгла тавичка (23см). Отгоре се нареждат крушите и заделените орехи. Пече се 40 минути, след което се покрива хлабаво с алуминиево фолио и се пече още 25-30 минути.
През това време се приготвя сиропът. Захарта се разтопява на тих огън заедно с 50мл вода. Добавя се брендито, разбърква се и се сваля от огъня. С половината сироп се полива готовият кекс. След като изстине се поднася с останалата част от сиропа.

*Източник: сп. "GoodFood"

Кюфтенца по чирпански


Продукти:
За кюфтенцата:
500г кайма
1 филия сух хляб
1яйце
1 глава лук
1/4 връзка магданоз
1 ч.ч. олио
брашно
сол и черен пипер
За соса:
2 глави лук
2 моркова
3 картофа
няколко листа прясна целина
3 червени чушки
2 домата
2с.л. брашно
1ч.л. чили сос
1ч.л. червен пипер
сол
магданоз

Приготвяне:
Сухият хляб се накисва в прясно мляко. Фурната се загрява на 180С. Лукът и магданозът се накълцват на ситно и се омесват с каймата, накиснатия хляб, яйцето, сол и пипер на вкус.От сместа се оформят кюфтенца, овалват се в брашно и се запържват леко в олиото.  В същата мазнина се задушават ситно нарязаният лук, морковите и целината. След това се добавят брашното, чили соса и червения пипер. Сместа се разрежда с гореща вода и се оставя да кипне. Добавят се нарязаните чушки, картофи и кюфтенцата. Посолява се, изсипва се в тавичка и се пече във фурната. Малко преди да се извади се поръсва с настърганите домати. Поднася се с нарязан магданоз.

Крем супа с царевица и картофи


Продукти:
1 глава лук
500г картофи
2-3 с.л. олио
500мл зеленчуков бульон
царевица от консерва- 425г
75г солени бисквити (аз ползвах крекерите "TUC")
400мл прясно мляко
100г бита заквасена сметана
50г бекон
сол, черен пипер
нарязан магданоз

Приготвяне:
Лукът се накълцва на ситно, картофите се нарязват на малки кубчета. Олиото се загрява и лукът се запържва за около 5 минути. Добавят се картофите и също се запържват равномерно за около 5 минути. Добавя се зеленчуковият бульон, кипва се и ври на слаб огън около 20 минути, докато картофите омекнат.
В това време царевицата се измива и отцежда. Солените бисквити се натрошават на ситно, заливат се с прясното мляко и се оставят да се накиснат.
След като са се сварили, половината от картофите се изваждат, останалите се пасират. Към тях се добавят целите картофи, царевицата, млякото с бисквитите и сметаната и всичко се оставя да поври 5 минути. Супата се подправя със сол и черен пипер.
Преди поднасяне беконът се нарязва на кубчета и се запържва до златисто. Супата се поръсва с малко от бекона и нарязан магданоз.

*Източник: "Вкусни картофи. 222 популярни рецепти"