Общо показвания

петък, 23 ноември 2012 г.

Лимонова торта с желирано кисело мляко


Продукти:
За блата:
3 яйца
75г захар
75г брашно
1с.л. какао
2с.л. ром
настъргана кора на 1 лимон
За крема:
2 кофички кисело мляко
1 малка кофичка заквасена сметана
кората и сока на 3 лимона
150г захар (може да се добави още според вкуса ви)
40г желатин
За украса:
2 лимона нарязани на кръгчета

Приготвяне:
Фурната се загрява на 180С. Жълтъците се отделят от белтъците. Жълтъците се разбиват със захарта, към тях се добавят ромът и какаото. Белтъците се разбиват на сняг и се добавят към жълтъчната смес. Накрая се добавя и брашното. Тестото се изсипва в 24см тортена форма и се пече около 30 минути.
Млякото, сметаната, захарта и сокът на лимона се разбиват. Желатинът се накисва в студена вода за 10 мин. След това се разтопява на водна баня и се изсипва на тънка струйка в млечната смес, като постоянно се разбърква. Накрая се слага и лимоновата кора. Изстиналият блат се напоява с малко ром. Нарязаният на тънки резени лимон се нарежда по страните на тортената форма. Кремът се излива внимателно върху блата и се оставя в хладилник за 2-3 часа. След като кремът стегне, тортата се отделя от формата внимателно с помощта на тънък нож.

Ризото със скариди и шафран




Това ризото сервирам като гарнитура към рибка, в конкретния случай- към акула на тиган. Разбира се, в по-голямо количество може да се превърне и в бързо основно ястие.

Продукти:
1/4 ч.л. шафран
1л рибен бульон
60г масло
400г ориз
200г коктейлни скариди

Приготвяне:
В тенджера се кипва бульона, заедно с шафрана. В дълбок тиган се разтопяват 2с.л. от маслото и в него се запържва ориза за 4-5 минути, като се бърка непрекъснато. С черпак постепенно се добавя бульонът, като всяка порция трябва да се усвои от ориза. С последния черпак се добавят и скаридите. Вари се, докато бульона се усвои съвсем и скаридите порозовеят. Добавя се останалото масло, разбърква се и се оставя да престои 5 минути.

Печена пъстърва със сос от краставици


Продукти:
4 пъстърви
4 стръка пресен естрагон
1 портокал, нарязан на
1 лимон, нарязан на 8
4с.л. портокалов сок
За соса:
200г краставица
150г заквасена сметана
2с.л. прясна мента
сол, черен пипер

Приготвяне:
Фурната се загрява на 200С. Вътрешността на рибата се посолява добре и вътре се поставя естрагона. Приготвят се 4 квадрата алуминиево фолио за всяка риба. Нарежда се ред лимон и портокал, отгоре се поставя рибата, а върху нея останалите резени. Всяка се поръсва с 1 с.л. портокалов сок и се запечатва стегнато с фолиото. Пече се 20 минути.
През това време се приготвя соса. Краставицата се настъргва и се отцежда добре върху домакинска хартия. Смесва се със заквасената сметана, овкусява се и се разбърква добре.

Източник: "Риба и морски дарове", RD

четвъртък, 22 ноември 2012 г.

Тиквен пай с орехи


Продукти: 
За масленото тесто:
450г брашно
230г меко масло
4с.л. студена вода
щипка сол
За плънката:
700г тиква
олио
175г захар плюс още малко за поръсване на тиквата
250г маскарпоне
2 яйца
1/2ч.л. смляно индийско орехче
1 пълна ч.л. канела
1 пълна ч.л. смлян джинджифил
3с.л. мед (оригиналната рецепта е с кленов сироп, но ми се досвидя да купувам и го замених с мед)
1 ванилия
шепа орехи

Приготвяне:
Брашното се пресява със солта, към него се прибавя маслото, студената вода и се замесва гладко тесто. Оставя се в хладилника за около 30 минути.
Фурната се загрява на 200С. Тиквата се нарязва, слага се в намаслена тава, наръсва се с олио и захар и се пече докато омекне (около 30-35 мин). Когато изстине се отделя от кората и се пасира заедно със захарта, маскарпонето и подправките. Добавят се яйцата, медът,  ванилията и 1/4ч.л. сол.
Две трети от тестото се разточва върху набрашнена повърхност и се поставя в 26см тавичка, така че да покрие дъното и стените. Плънката се изсипва върху тестото и тавичката внимателно се поставя във фурната. Пече се 20 минути.
През това време остатъкът от тестото се разточва и се нарязва на ленти, които се преплитат на решетка, достатъчно голяма, за да покрие пая. Слага се в хладилника. След като пая се изкара от фурната, решетката се поставя внимателно отгоре и се притиска по краищата, за да залепне. Поръсва се с орехи и се връща във фурната за още 20 минути или докато решетката стане златиста.

*Източник: сп. "GoodFood"

Сладкиш "Мока" с извара





Продукти: 
За блата:
250г чаени бисквити
100г масло
За пълнежа:
100г меко масло
100г пудра захар
2с.л. какао
1с.л. нескафе
2ч.л. вряла вода
400г несолена извара (ползвам немска "quark", която повече прилича на цедено кисело мляко)
2 яйца
За глазурата:
300г заквасена сметана
1 с.л. пудра захар
1ч.л. нес кафе
1 ч.л. вряла вода

Приготвяне:
Бисквитите се натрошават  (най-добре в чопър, стават на пясък за секунди). Маслото се стопява, излива се върху бисквитите и се омесва. Сместа се притиска към дъното и стените на 22см тортена форма. Охлажда се за 20 минути.
Фурната се загрява на 150С. За пълнежа: маслото и пудрата захар се разбиват. Добавя се какаото; нескафето се разтваря във врялата вода и също се слага в сместа. В друга купа се разбива изварата, добавят се яйцата едно по едно, след което се разбърква с маслената смес. Изсипва се във формата. Пече се 1 час.
За глазурата: заквасената сметана се разбива с пудрата захар. Отделят се 2 с.л. , към които се прибавя разтвореното във водата нескафе. Бялата смес се разлива внимателно върху изпечения сладкиш, като на няколко места се сипва и кафявата. С помощта на клечка за зъби се разнася. Връща се във фурната за още 5 минути. След това фурната се изключва и сладкишът се оставя вътре, докато се охлади. Ако се извади веднага, глазурата ще се напука.

*Източник: "Уверени в кухнята"

четвъртък, 15 ноември 2012 г.

Лесна супа от раци



Продукти: 
50г бекон
1 зелена чушка
350г картофи
25г масло
1 глава лук
1с.л. брашно
450мл рибен бульон (ако не се намира, със зеленчуков също става)
450мл прясно мляко
сол, черен пипер
щипка индийско орехче
щипка лют червен пипер
100г месо от раци (за по-евтино- ролца от раци ;))
300г сладка консервирана царевица- отцедена

Приготвяне:
Нарязваме бекона на ситно, чушката и картофите- на ситни кубчета, лука- на лентички. Беконът се запържва на тих огън, добавя се маслото, а след като се разтопи- и чушката, картофите и лукът. Запържва се за 7-8 минути, като се разбърква от време на време. Отгоре се поръсва с брашното, разбърква се. Млякото и бульонът се изливат към сместа. Кипва се и се вари на тих огън 15 минути. Месото от раци се нарязва, смесва се с царевицата и се слага в супата. Ври още няколко минути.

*Източник: "Уверени в кухнята"

Тарта с круши


Продукти:
За тестото:
125г захар
1 яйце
1 ванилия
225г брашно
щипка сол
125г меко масло
За крема:
2-3 круши
75г захар
1 яйце
25г брашно
150мл прясно мляко
3с.л. коняк

Приготвяне: 
За тестото: яйцето се разбива със захарта, добавят се ванилията, солта, брашното и се разбърква. Прибавя се маслото и се замесва гладко тесто. Оставя се в хладилник за около половин час, за да стегне и да може да се разточва.
Фурната се загрява на 220С. Тестото се изважда от хладилника, разточва се и се застила в 22см тавичка, така че да покрие и стените ѝ, и се набучва с вилица.
Крушите се разполовяват, изчистват се от семките и се нарязват на тънки филийки. Нареждат се върху тестото и се наръсват със захар. Пече се в загрятата фурна за 15 минути.
През това време се приготвя кремът. Захарта, яйцето и брашното се разбиват с миксер. Добавят се млякото и коняка. Сместа се излива върху тестото с крушите и се връща във фурната. Градусите се намалят на 180 и се пече още 20-25 минути.


Ирландски хелоуински пай



Продукти:
500г пилешко бон филе
1 глава лук
3 моркова
2с.л. олио
250мл пилешки бульон
250мл ябълково вино (или пък бяло)
1с.л. нарязан естрагон
2 ябълки
сол, черен пипер
1с.л. нишесте
750г картофи
1/2 глава къдраво зеле (около 250г)
100мл прясно мляко
25г масло

Приготвяне:
Пилешкото филе се нарязва на хапки. Лукът се нарязва на ивици, а морковите- на шайби. Олиото се загрява. В него за 5 минути се запържва лука, след това и пилешкото за още 5 минути. Прибавят се морковите, доливат се бульонът и виното, поръсва се естрагона, кипва се и ври 10 минути на слаб огън. През това време ябълките се обелват и нарязват. Добавят се към пилешкото и всичко се оставя да ври още 10 минути.
Фурната се загрява на максимум. Картофите се сваряват, намачкват се с маслото и млякото. Зелето се нарязва на тънки ивици и се оставя във вряща вода за 5 минути. Отцежда се добре и се добавя към пюрето, подправя се със сол и пипер и се разбърква.
Пилешкото се пресипва в тавичка с помощта на решетъчна лъжица. Нишестето се разбива с малко студена вода и с него се сгъстява соса на пилешкото. Подправя се и се изсипва върху пилешкото. Отгоре внимателно се разстила пюрето. Пече се под грила 10-15 минути, докато почервенее.

*Източник: "Вкусни картофи. 222 популярни рецепти"

Спаначена крем супа


Продукти:
3с.л. олио
1 глава лук, нарязана на ситно
1 счукана скилидка чесън
225г замразен спанак- размразен и добре изцеден (аз надупчвам торбичката със спанака с нож, оставям я в гевгир за през нощта и се отцежда прекрасно)
3с.л. брашно
600мл горещ пилешки бульон
300мл топло прясно мляко
сол и черен пипер
1ч.л. смляно индийско орехче
1/2 лимон

Приготвяне: 
Олиото се загрява и в него се запържват лукът и чесънът. Добавя се спанака. Поръсва се с брашното и се бърка една минута, за да се запържи равномерно. В тенджерката при спанака се сипват пилешкият бульон и млякото и се кипва. Ври 20 минути, като се разбърква от време на време. Сваля се от огъня, добавят се подправките и се пасира.

*Източник: "Уверени в кухнята"

четвъртък, 8 ноември 2012 г.

Сьомга с естрагонова майонеза


Продукти:
4 котлета сьомга (около 130-150г парчето)
150мл сухо бяло вино
1-2 дафинови листа
настъргана лимонова кора
сол и черен пипер
За естрагоновата майонеза: 
4 с.л. лека майонеза
150г обезмаслено кисело мляко
настъргана кора от 1 лимон
2 с.л. нарязан на ситно естрагон
За салатата: 
250г марокански кускус
4 домата, нарязани на кубчета
3 стръка нарязан зелен лук
зехтин
сокът на един лимон
сол и черен пипер

Приготвяне:
Котлетите се поставят в дълбок тиган, заливат се с бялото вино и подправките. Оставя се да заври, котлонът се намалява на минимум, тиганът се захлупва и се пошира за 5-6 минути, или докато сьомгата е готова (обръща се от време на време и става наистина доста бързо).
През това време майонезата се разбърква с киселото мляко и естрагона, подправя се на вкус.
Когато рибата е готова, виното се отцежда в мерителна чаша, а тиганът се захлупва плътно, за да се запази рибата топла. Към виното се добавя гореща вода до получаване на 360мл течност. С нея се залива кускуса и се оставя 3-4 минути да поеме. Добавят се доматите, лукът и подправките и се разбърква.
Сьомгата се сервира върху салатката и майонезата.

*Източник: "Риба и морски дарове", RD

сряда, 7 ноември 2012 г.

Суфле с грюйер


Продукти за 4 порции:
4 яйца
100г настъргано сирене грюйер (разбира се, може и обикновен кашкавал)
300мл прясно мляко
30 г масло и допълнително за намазване на съдовете
30г брашно
индийско орехче
сол и черен пипер

Приготвяне:
Фурната се загрява на 180С (но без вентилатор!). Белтъците се отделят от жълтъците. Маслото се загрява, след като се разтопи се добавя брашното и се запържва за една минута. Постепенно се добавя прясното мляко, като се бърка постоянно още 5 минути. Слагат се сиренето и подправките, разбърква се добре и се сваля от огъня. Жълтъците се изсипват наведнъж в сместа и се разбърква енергично.
Белтъците се разбиват на твърд сняг и постепенно се добавят към сместа, като се бърка с дървена лъжица, така че да се запазят балончетата.
Готовата смес се изсипва в огнеупорни купички, предварително намазани с масло. Пекат се в загрятата фурна за 25 минути, като много важно е фурната да не се отваря! Иначе няма да се надуят. Сервира се веднага.