Общо показвания

сряда, 23 януари 2013 г.

Испанска тортила







Продукти: 200г грах, 150г зелен фасул, 150г гъби, 250 г картофи, нарязани на тънки филийки, 1 глава ситно нарязан лук, зехтин за запържване(по оригинална рецепта, но по мое мнение масло/олио е по-добре), 12 яйца, 500г нарязани домати (или доматено пюре), 1ч.л. риган, сол, черен пипер

Приготвяне:
Грахът и фасулът се варят поотделно- всеки по 10 минути в подсолена вода, след което добре се отцеждат. Гъбите се нарязват на филийки и се запържват в малко зехтин за около 10 минути, след което се заливат с 3 разбити яйца до сгъстяване, след това омлетът внимателно се обръща и се запържва до златисто. Мести се в чиния. Същата процедура се повтаря с картофите и лука, като готовата тортила се слага върху гъбената. И по този начин се правят граховата и тази с фасула. 
Доматите се загряват в тенджера, докато се посгъстят, подправят се с ригана, сол и пипер.
Тортилата се нарязва и се сервира с доматения сос. 

четвъртък, 17 януари 2013 г.

Пълнена пуйка




Продукти за около 7кг пуйка: 
дреболиите на пуйката (слжих само дроба и сърцето),
100г масло,
200мл олио,
500г ориз,
3-4 глави лук,
200 г горски гъби (използвах замразени),
сол, черен пипер, джоджен
*по желание- 80г стафиди

Приготвяне: Фурната се загрява на максимум.
Дреболиите, гъбите и лукът се нарязват на ситно. Мазнината се загрява. В нея се запържват лукът, след това дреболиите и накрая- гъбите. Добавя се и оризът, налива се малко вода и се вари на слаб огън докато леко поомекне. Подправя се със сол, пипер и джоджен. Плънката се слага в пуйката и кожата се зашива. В тавата, където ще се пече се налива малко вода, но малко, защото пуйката пуска доста мазнина и вода.
Върху пуйката се слага парче хартия за печене (тъй като от дългото печене алуминиевото фолио залепва за месото), а отгоре се покрива с алуминиево фолио. Пече се в силно загрятата фурна за 40 минути, след което температурата се намалява на 150С и се пече още около 7 часа. Половин час преди да се извади се маха фолиото, за да се запече кожата. Тя също е доста мазна, така че не е необходимо да се маже допълнително с масло.

*Източник: "Гответе с мен"

неделя, 13 януари 2013 г.

Мъфини с уиски и кафе








Продукти: 150г черен шоколад, 100г масло, 250г брашно, 2ч.л. бакпулвер, 1/2 ч.л. сода бикарбонат, 150г захар, 1 пакетче ванилова захар, щипка сол, 2 яйца, 100мл силно еспресо, 4с.л. уиски, сметана и настърган шоколад за декорация

Приготвяне:
Шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня. Фурната се загрява на 180С. Брашното, бакпулверът, содата, захарта, ваниловата захар и солта се смесват и към тях се добавя разтопеният с масло шоколад. Яйцата се разбиват заедно с уискито и кафето. Към тях се прибавя и брашняната смес и се разбърква добре. Разпределя се в хартиени/силиконови формички за мъфини- пълнят се до половината. Пекат се около 10 минути (или малко повече- в зависимост от големината на мъфиинте). След като изстинат се гарнират със сметана и настърган шоколад.

четвъртък, 10 януари 2013 г.

Терин с бяла риба и сьомга



Продукти:
200мл прясно мляко
50г масло
65г пресято брашно
450г филе от бяла риба,
450г филе от сьомга- и двете без кожа и кости
2 яйца- разбити
60мл сметана
100г пушена сьомга
сол и черен пипер

Приготвяне:
Млякото и маслото се затоплят и се кипват в тенджерка. Свалят се от огъня, добавя сe
брашното и се бърка до получаване на хомогенна смес. Подправя се със сол и черен пипер и се оставя да изстине.
Фурната се загрява на 180С.
Бялата риба се смила в чопър, сьомгата- също. Към всяка рибна смес се добавя по едно разбито яйце и по 30мл от сметаната. Брашняната смес се разделя на две и се добавя към всяка риба.


Продълговата тавичка за кекс се застила с хартия за печене. Пушената сьомга се нарязва на ивици, нареждат се диагонално върху хартията.

Върху нея внимателно се изсипва сместа с бялата риба и се заглажда с лъжица. Отгоре по същия начин се разпределя сместа със сьомга.

Теринът се покрива с алуминиево фолио. Тавичката с терина се поставя в голяма тава,в която се налива гореща вода, така че да стига до половината на терина. Пече се на водна баня 40 минути. Теринът се вади от тавичката заедно с хартията за печене и се оставя така за 10 минути. След това внимателно се отстранява.
Теринът може да се сервира топлъл или студен.



*Източник: "CHRISTMAS. Making the Perfect Celebration."