Общо показвания

вторник, 26 март 2013 г.

Сладкиш с мед и плодове


 Този сладкиш със стафиди, банани и мед е иделано допълнение към следобедния чай или сутрешното кафе...

Продукти: 
100г масло
100г пудра захар
3с.л. мед
1 малко яйце
2 малки банана- намачкани
75мл кисело мляко
75г брашно
75г черно брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
50г натрошени орехи
50г стафиди

Приготвяне:  
Фурната се загрява на 190С. Маслото се обърква със захарта. Добавят се меда и разбитото яйце и се разбърква. След това се слагат бананите и киселото мляко, последвани от брашното, орехите и стафидите. Разбърква се добре. Сместа се поставя в намаслена таивичка (450мл) и се пече час- час и 15 минути.


Яхния с телешко






Продукти:
800г телешко месо
4-5 червени чушки
4 глави лук
2с.л. доматено пюре
1 морков (или шепа бейби моркови)
4с.л. олио
2с.л. брашно
1ч.ч. бяло вино (аз обаче предпочетох червено)
1с.л. червен пипер
сол и черен пипер

Приготвяне:
Месото се нарязва на парчета и се задушава в мазнината с малко вода. Добавят се нарязаният лук и морков. Задушават се. Върху тях се наръсва брашното, залива се с виното и 2 ч.ч. топла вода. Посолява се. След като заври се добавя и доматеното пюре и нарязаните чушки. Яденето ври дълго на бавен огън. Преди поднасяне се подправя с пипер.

Картофени кифлички

Ето ги! Обожаваните крехки картофени кифлички само с 5 продукта. Вечер правя тестото и го оставям в хладилника, на сутринта го вадя за около половин час, за да поомекне за оформяне. В резултат имаме чудна ароматна закуска...

Продукти:
200г сварени пасирани картофи (подсолени)
200г масло
200г брашно
сол на вкус
разбито яйце за намазване
плънка по желание- натрошено сирене, шунка, кашкавал...

Приготвяне:
От картофите, маслото и брашното се замесва тесто. Оставя се в хладилник за 1 час. Когато стегне достатъчно се разточва на кора с дебелина 2мм, която се разрязва на квадрати със страна около 5см. В ъгъла на всяко квадратче се поставя по малко плънка и се навива на кифличка, която се намазва с разбитото яйце. Пекат се в предварително загрята на 180С фурна за около 20 минути.

сряда, 6 март 2013 г.

Валентински мъфини

Това е рецептата от февруарската страница на календара на GoodFood. Изключително сочни мъфини...

Продукти:
150мл кисело мляко
3 разбити яйца
1 пакетче ванилена захар
175г кафява захар
140г брашно
1 и 1/2 ч.л. бакпулвер
100г смлени бадеми
175г меко масло
За глазурата:
100г бял шоколад
140г меко масло
140г пудра захар
цветни бонбонки за украса

Приготвяне:
В купа се смесват киселото мляко и яйцата. В друга купа се смесват ванилената захар, кафявата захар, брашното, бакпулвера, бадемите, и щипка сол, а по средата се прави кладенче. В него се изсипват млякото и яйцата, както и разтопеното масло. Разбърква се с дървена лъжица. Сместа се разпределя в 12 хартиени формички, поставени в гнездата на тавичка за мъфини. Пекат се 18-20 минути до златисто. Оставят се да изстинат.
През това време се прави глазурата. Маслото се разбива с пудрата захар. Белият шоколад се разтопява на водна баня, като се внимава да не се захароса. Оставя се леко да се охлади и се разбива с маслената смес. Мъфините се намазват с глазурата и се украсяват с цветни бонбонки.

Овесени пасти със захаросани череши


Една много бърза и лесна рецепта от календара на GoodFood...

Продукти:

140г разтопено масло
100г брашно
1ч.л. бакпулвер
175г захар
175г овесени ядки
1 яйце
100г разполовени захаросани череши
50г черен шоколад

Приготвяне:
Фурната се загрява на 180С. Правоъгълна или квадратна тавичка се покрива с хартия за печене.
Брашното, захарта, овесените ядки и бакпулверът се смесват в купа. Добавят се яйцето, маслото и черешите. Разбърква се добре.

 Сместа се изсипва в тавичката, заглажда се и се пече 20-25 минути до златисто.

Върху кексчето се правят разрези, но без да се реже до долу.

Шоколадът се разтопява и се разлива на тънка струйка върху кексчето. След като стегне, квадратите се срязват по отбелязаните линии.


*Източник: сп. "GoodFood"

понеделник, 4 март 2013 г.

Болярско пиле в гювеч



Това е един случайно открит, но чудно вкусен гювеч по рецепта на Иван Звездев (от готварската книжка на Lidl). А престои ли един ден, става още по-вълшебен...

Продукти: 
 1 тарелка бутчета (по оригиналната рецепта е цяло пиле, което се нарязва на порции, но аз предпочитам само бутчета)
150г свински гърди или бекон
250г пресни печурки
4 печени чушки
4 кисели краставички
2 глави лук
1 стрък праз
2 скилидки чесън
4 домата от консерва
1с.л. доматено пюре
100мл бяло вино
6-7с.л. олио
1ч.л. чубрица
1/2 ч.л. захар
1ч.л. червен пипер
1 ч.л. сол
лют червен пипер
За панировката: смес от 3 с.л. брашно; 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. сол; 1/4 ч.л. черен пипер

Приготвяне:
Бутчетата се овалват в панировката и се запържват до златисто в сгорещеното олио. Изваждат се с решетъчна лъжица.
В същата мазнина се запържват нарязаните на кубчета свински гърди/бекон. След около 2 минути се добавят нарязаните на дребно лук, праз и нарязаните на филийки гъби. Запържват се за около 3 минути. Към тях се добавя виното, нарязаните на ивички кисели краставички, нарязаните на ситно печени чушки, доматеното пюре, солта и захарта. Доматите се пасират и се добавят в тенджерата заедно със смачкания чесън, червен пипер и чубрица. Разбърква се докато заври. Добре е да се опита, и ако сосът е кисел да се добави още малко захар.
На дъното на глинен гювеч се поставя 1/3 от зеленчуковата смес. Отгоре се нареждат панираните бутчета и се покриват с останалата зеленчукова смес.
 Залива се с 1 ч.ч. топла вода и се поставя в студена фурна под капак. Фурната се загрява до 200 С и след достигане на температурата се пече още 30 минути.

*Източник: "Звездните рецепти на десетилетието" Иван Звездев и Lidl