Общо показвания

понеделник, 22 април 2013 г.

Пиле по италиански






Продукти:
4 парчета пилешки гърди без кожа
2 счукани скилидки чесън
2 ч.л. нарязан пелин
сол и черен пипер
15г масло
6 с.л. олио
1 глава лук, нарязана на ситно
2 стръка зелен лук, нарязан на ситно
400г домати от консерва, нарязани на кубчета
2 с.л. доматено пюре
1 ч.л. риган
1 ч.л. захар
150мл пилешки бульон
1 топка моцарела, нарязана на 4 филийки
маслини за украса

Приготвяне:
Пилешките гърди се подправят с чесъна, пелина, солта и черния пипер. Маслото се загрява заедно с половината олио. Гърдите се запържват за 3 минути от всяка страна и се поставят в огнеупорна тавичка. В съда от пърженето се добавя останалото олио, в което се запържват двата вида лук за 5 минути. Към тях се добавят доматите, пюрето, захарта, риганът и пилешкият бульон и сол на вкус. Сместа се кипва и се оставя да ври на тих огън 20 минути, докато се сгъсти. През това време фурната се загрява на 180С. Сосът се излива върху пилешките гърди. Ястието се покрива с алуминиево фолио и се пече 25 минути. Изважда се и върху всяко парче гърди се слага парче моцарела. Грилът на фурната се загрява на максимум и ястието се връща във фурната за още 5 минути, или докато моцарелата се разтопи. Декорира се с маслини.

събота, 20 април 2013 г.

Лапад (спанак) с ориз


Продукти:
6 връзки лапад (или спанак- около 800г)
3 глави лук
1 връзка магданоз
1 връзка джоджен
1/2 чаена чаша ориз
6-7с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
сол на вкус

Приготвяне:
Лападът се измива, изчиства и нарязва. Попарва се за кратко с вряла вода и се отцежда, след което се посолява и се оставя така за 1 час. След това леко се намачква и се слага в тенджера, а върху него се изсипват олиото, нарязания на ситно лук, магданоз и джоджен и червения пипер. Разбъркват се добре и се задушават за 10 минути. След това се добавя и измитият ориз и малко вода. Ястието се оставя да ври на тих огън, като се разбърква периодично, и ако е необходимо се долива вода. Поднася се с кисело мляко.