Общо показвания

петък, 31 май 2013 г.

Ньоки с рикота


Продукти:
600г сирене рикота  (може да се замени с извара)
1 ч.ч. брашно
100г настърган пармезан
2 яйца
сол и черен пипер на вкус
масло за пържене на ньоките

Приготвяне:
Рикотата се разбърква заедно с яйцата, пармезана и брашното на хомогенна смес. Подправя се със сол и черен пипер на вкус. Полученото тесто се слага в шприц с широк гладък накрайник. Във вряща подсолена вода се шприцоват ньоки с размер около 2-3 см и с помощта на нож се отделят от шприца. След като изплуват на повърхността се вадят с решетъчна лъжица. Отцеждат се добре (най-добре върху домакинска хартия). След това маслото се загрява в тиган и в него ньоките се запържват до златисто.
Чудничко мезе! :)

вторник, 28 май 2013 г.

Крем супа с тиквички и спанак



Продукти:
2 картофа, нарязани на кубчета
1 малка глава лук, нарязан на ситно
2 тиквички, нарязани на кубчета
200г спанак
1 кубче зеленчуков бульон
2 с.л. заквасена сметана
олио
сол и черен пипер

Приготвяне:
Картофите, лукът и тиквичките се запържват за около 3-4 минути в 4-5 с.л. сгорещено олио. Добавя се и спанакът и се задушава още около 5 минути. Зеленчуците се заливат със 700мл гореща вода, добавя се кубчето бульон и се оставя да ври на тих огън 20 минути, докато зеленчуците омекнат. Добавя се сметаната и супата се пасира. Подправя се на вкус, ако е необходимо.
Може да се сервира с крутони или ньоки.

събота, 11 май 2013 г.

Винен кебап върху ориз


Продукти:
750г телешко (може и свинско) месо от филе
1 к.ч. олио
1 глава лук, нарязана на ситно
2с.л.доматено пюре
1 ч.ч. ориз
25г масло
1 ч.ч. бяло вино
настърган джинджифил
сол и черен пипер

Приготвяне:
Месото се нарязва на късчета и се маринова за няколко часа в бялото вино, заедно с джинджифила, черния пипер и солта. След това се запържва леко в загрятата мазнина. Добавят се лукът, доматеното пюре и виното от маринатата. Залива се с малко вода, посолява се и се наръсва с малко черен пипер. Задушава се до омекване.
Оризът се сварява в 3ч.ч. вода. Посолява се на вкус, може да се подправи и с малко шафран.
След като месото е готово, с ринг (или кръгла купичка) се оформя канапе от ориза, а върху него се поставя месото.


Козуначен венец с Нутела



Продукти:
200мл течна сметана
50мл прясно мляко
500г брашно
1 пакетче суха мая
75г захар
1 щипка сол
1 пакетче ванилена захар
1/2 ампулка ванилова есенция
2 яйца
За пълнежа:
200г Нутела
75г филирани бадеми (плюс още малко за украса)

Приготвяне:
Сметаната се затопля заедно с млякото, но без да завират. Брашното се пресява в купа и се смесва с маята. Добавят се сметаната с млякото, захарта, ванилената захар, есенцията, солта и яйцата и се омесва гладко тесто (с миксер с куки за тесто става много бързо). Покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло за около час. Втасалото тесто се разточва на кора 50 на 30см. Нутелата се затопля леко и с нея се намазва разточеното тесто. Върху нея се наръсват филираните бадеми. Тестото се навива на руло и се поставя в намаслена и поръсена с филирани бадеми тавичка (26см, по възможност с дупка ) като венец. Отново се покрива и се оставя да втаса. Пече се в предварително загрята на 180С фурна за около 30 минути.

сряда, 8 май 2013 г.

Торта с яйчен ликьор и ягоди



Продукти:
За блата:
6 жълтъка
4с.л. вода
1 пактече ванилена захар

150г захар
6 белтъка
150г брашно
100г царевично нишесте
1/2 пакетче бакпулвер
За кремовете:
400мл сметана и 100мл яйчен ликьор
200мл сметана и 200г ягоди
захар на вкус
15 г желатин (пакет и половина)
За украса:
50г боядисани в жълто кокосови стърготини
400мл сметана
200мл яйчен ликьор
2г желатин

Приготвяне:
Фурната се загрява на 180С. Жълтъците се разбиват заедно с водата, ванилената захар и половината от другата захар на пяна. Белтъците се разбиват на сняг и се добавя останалата захар. Смесва се с жълтъчната смес. Брашното се пресява заедно с нишестето и бакпулвера и се смесва с яйчената смес. Полученото тесто се изсипва в кръгла тортена форма (26см), застлана с хартия за печене и се пече около 20-30 минути. Готовият блат се оставя да изстине, след което се разрязва на 3 по-тънки блата.
Сметаната (400мл) се разбива и към нея се добавя яйчения ликьор. Слага се захар на вкус. 10 гр от желатина се намокря, след което се разтопява на водна баня. Разтопеният желатин се сипва на тънка струйка към сметаната, като постоянно се бърка.
За ягодовия крем, ягодите се измиват, подсушават и пасират. Сметаната се разбива (200мл) и към нея се добавя пюрето от ягоди, подслажда се на вкус. Останалият желатин се намокря, разтопява и добавя към ягодовия крем отново на тънка струйка, като постоянно се бърка.
На дъното на тортената форма се поставя единият блат. Върху него се намазва половината от крема с яйчен ликьор. Отгоре се слага втория блат, а върху него се намазва ягодовият крем; слага се последният блат, а отгоре- останалият крем с ликьор. Тортата се оставя да стегне в хладилник за около 3-4 часа.
Сметаната за украсата се разбива и с нея се намазва цялата торта. Малко от сметаната се заделя, слага се в пош и с нея се декорира горната част на тортата- правят се кръгчета, или каквото се харесва (което после ще се запълва). Страничният борд се наръсва с кокосовите стърготини. Желатинът се намокря, разтопява се на водна баня и внимателно, чрез постоянно разбъркване се добавя към яйчения ликьор. С него се запълват направените със сметаната окръжности.

Пълнени яйца със спанак






Продукти:
 8 сварени яйца
500г спанак, изичстен и нарязан на ситно
100г натрошено сирене
60г масло
3-4 скилидки чесън
2с.л. брашно
1ч.ч. прясно мляко

Приготвяне:
Спанакът се посолява и задушава за 10 минути, след което се отцежда в гевгир. Яйцата се разрязват на 2 по дължина и жълтъците им се изваждат. Сиренето и жълтъците се натрошават с вилица и се смесват със спанака, 20г от маслото и смачкания чесън. Разбърква се добре и със сместа се пълнят разполовените яйца. Фурната се загрява на 180С. Останалото масло се разтопява, след което в него се запържва брашното. Постепенно се добавя и прясното мляко, като непрекъснато се разбърква. Посолява се на вкус. Върху всяко яйце се слага и от соса. Готовите яйца се пекат около 10-15 минути.
 

вторник, 7 май 2013 г.

Пикантни кифлички със сушени плодове



Продукти:
500г брашно
1 пакетче суха мая
50г захар
1 с.л. смесена подправка (канела, индийско орехче, аз ползвах гарам масала)
85г масло
300мл прясно мляко
1 разбито яйце
250г нарязани на ситно сушени плодове
За глазурата:
100г брашно
3 с.л. мед

Приготвяне:
Брашното се смесва с маята, захарта и подправката. Прави се кладенче и в него се изсипва млякото, което предварително е загрято заедно с маслото, и яйцето. Омесва се тесто и се оставя да втаса за 30 минути. Към втасалото тесто се добавят сушените плодове и се омесва още веднъж. Разделя се на 12 парчета, които се оформят на топки. Поставят се в намаслена тавичка и се оставят да втасат още веднъж.
През това време фурната се загрява на 200С. За украсята към брашното се разбърква внимателно с 6-8с.л. вода, докато се получи гъста каша. Поставя се в пош и върху всяка кифличка се прави кръст. Кифличките се пекат 15-20 минути. Оставят се да изстинат. Медът се разтопява и с него се глазират вече изстиналите кифлички.