Общо показвания

четвъртък, 20 юни 2013 г.

Картофена салата с яйца и винегретна заливка






Продукти:
4 средно големи картофа нарязани на кубчета
125мл майонеза
4с.л. лимонов сок
2 връзки пресен лук, нарязани на ситно
2 твърдо сварени яйца, нарязани на кубчета
За винегретната заливка:
3с.л. олио
3с.л. оцет
1ч.л. дижонска горчица
1с.л. лимонов сок
1с.л. сушен риган
сол и черен пипер

Приготвяне:
Картофите се сваряват в подсолена вода за около 10 минути, докато поомекнат. Продуктите за винегретната  заливка се разбиват енергично в буркан с винт (шейкър). Картофите се подправят и се заливат с винегрета. Охлаждат се. През това време майонезата се разбърква заедно с лимоновия сок и се подправя на вкус. След като картофите изстинат към тях се добавя майонезата, нарязаният лук и яйцата. Разбърква се добре.

Маслена торта с ягоди



Продукти:
За масленото тесто:
250г размекнато масло
175г пудра захар
3 разбити яйца
500г пресято брашно
За ягодовия мус:
350г ягоди
75г захар
3с.л. портокалов сок
4 г желатин
150мл сладкарска сметана
1 белтък

Приготвяне:
За тестото: маслото и захарта се разбиват на пухкава смес. Прибавят се яйцата и брашното и се омесва тесто. Оставя се в хладилник за около 20 минути. Фурната се загрява на 180С. Тестото се разделя на 5 и всяко парче се разточва на блат с диаметър около 23см. Набучват се с вилица, за да не се надигат и се пекат за около 15 минути, след което се охлаждат добре.
4-5 ягоди се заделят за украса, а останалите се пасират. Захарта се разтваря в 4с.л. вода и портокаловия сок. Отгоре се наръсва желатина. Оставя се за малко да се накисне, след което се разтапя на водна баня. Добавя се към ягодовото пюре и се оставя да се охлади. Когато започне да стяга се добавя към разбитата сметана. Белтъкът се разбива на твърд сняг и се добавя към сметановата смес. На дъното на тортена форма с ринг се слага един от блатовете, намазва се с мус и процедурата се повтаря, докато отгоре остане последният блат. Тортата се охлажда най-малко за 2 часа. Поръсва се с пудра захар и се украсява със заделените ягоди.

събота, 1 юни 2013 г.

Ягодова торта с цедено кисело мляко



Продукти:
За тестото:
3 яйца
3 с.л. вода
125г захар
1 пакетче ванилена захар
100г пресято брашно
50г царевично нишесте
2 равни ч.л. бакпулвер
За крема:
500г цедено кисело мляко
сокът на един лимон
75г захар (ако кремът стане кисел, се добавя още)
12г желатин
400мл сладкарска сметана
150г ягоди, нарязани на кубчета и отцедени
За украса:
100г тъмен шоколад
6-7 ягоди
ванилова глазура или разбита сметана за намазване на тортата

Приготвяне:
Фурната се загрява на 180С. Яйцата се разбиват заедно с водата, захарта и ванилената захар на пяна. Брашното, нишестето и бакпулверът се добавят в яйчената смес и се разбърква добре. Полученото тесто се пече в тортена форма с ринг (ок. 24-26см), покрита с хартия за печене за около 20 минути. След като готовият блат изстине, се разрязва на две. На дъното на тортената форма се поставя единия блат.
За крема: киселото мляко се разбива с лимоновия сок и захарта на гладка смес. Желатинът се накисва във вода, след което се разтапя на водна баня и се изсипва внимателно на тънка струйка към млечната смес, като постоянно се разбърква. Сметаната се разбива и към нея се добавят нарязаните ягоди. След това млечната смес и сметаната се смесват и се разбъркват добре. Кремът се изсипва върху единият блат, след което отгоре се поставя и другият. Тортата се оставя в хладилник поне за 2 часа, докато стегне.
За украсата: шоколадът се разтапя на водна баня и в него се топват измитите и подсушени ягоди. Тортата може да се намаже отгоре и отстрани със сметана или глазура, по избор. Отгоре се нареждат ягодите.