Общо показвания

четвъртък, 17 октомври 2013 г.

Сладкиш с извара и боровинки


Продукти:
60г масло
120г маслени бисквити
2 с.л. овесени ядки
3 яйца
450г извара (безсолна немската извара "quark", по-различна е от нашата, но може да се замени с цедено кисело мляко)
4 ч.л. нишесте
настъргана кора от един лимон
щипка сол
120г пудра захар
150г черни боровинки
50г боровинки за гарниране

Приготвяне:
Фурната се загрява до 180С. Бисквитите се натрошават с чопър и се смесват с овесените ядки и разтопеното масло. Сместа се разстила върху покрита с хартия за печене кръгла тава (22см диаметър). Отделят се белтъците от жълтъците на две яйца. Изварата, заедно с останалото яйце, жълтъците, нишестето и настърганата лимонова кора се разбъркват добре. Белтъците със солта се разбиват на сняг. Постепенно към тях се добавя и пудрата захар, като се разбива непрекъснато. Половината от белтъчната смес се добавя към изварената смес, след това се слагат боровинките, разбърква се и накрая се добавят останалите белтъци.
Сместа се изсипва върху блата от бисквити и се пече 30 минути. След това сладкишът се покрива с алуминиево фолио, температурата на фурната се намаля на 160С и сладкишът се пече още час. Оставя се да се охлади в изключената фурна, като вратичката ѝ се оставя леко отворена. След като се извади от фурната, се оставя да изстине и се държи в хладилник до сервирането. Преди да се сервира се украсява с боровинки в средата, може да се поръси с пудра захар.