Общо показвания

вторник, 26 ноември 2013 г.

Шоколадови бисквитки с изненада



Продукти:
275г брашно
75г какао
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
100г меко масло
230г захар
120мл прясно мляко
1 голямо яйце
1 ванилия
12 бонбона маршмелоу, разрязани напречно на 2
200г натурален шоколад

Приготвяне:
Фурната се загрява на 180С. Брашното, какаото, содата и солта се смесват в купа и се оставят настрана. Маслото е разбива заедно със захарта, до получаване на пухкава смес. Добавят се яйцето, млякото и ванилията и продължава да се разбива до хомогенизиране на сместа. Добавя се и брашняната смес и се разбърква, докато се получи гладко тесто. С помощта на лъжица за сладолед се оформят бисквитите и се поставят в тава, застлана с хартия за печене на разстояние 3-4см. Пекат се 12 минути. Изваждат се от фурната и в центъра на всяка бисквита се поставя по един бонбон маршмелоу, като внимателно се притиска. Връщат се във фурната за още 2-3 минути, докато маршмелоуто започне да се топи. Изваждат се и се оставят да изстинат добре. През това време шоколадът се разтапя на водна баня. Върху всяка бисквита се излива по малко разтопен шоколад, така че да скрие маршмелоуто.

*Източник: Martha Stewart

Цукото


Продукти:
150мл силно еспресо
100мл ликьор Амарето
50г бадеми
50г лешници
1 пакет бишкоти
150г натурален шоколад
25г стафиди (оригиналната рецепта е със захаросани череши, но аз не ги обичам и ги смених)
600мл сладкарска сметана
4с.л. пудра захар
какао за отгоре


Приготвяне:
Ядките се нарязват на едро и се запичат леко в сух тиган. Кафето и ликьорът се смесват. Кръгла купа се застила отвътре с прозрачно фолио. Бишкотите се топват за кратко в смесените кафе и ликьор и се нареждат по страните и дъното на купата.
Сметаната се разбива, заедно с пудрата захар. Половината шоколад се нарязва или настъргва и се добавя към сметаната заедно със стафидите и ядките. Сместа се разделя на две. Половината се разстила по стените, а към другата половина се добавя разтопения на водна баня останал шоколад, като се бърка постоянно. Шоколадовата смес се изсипва в средата на бялата и се заглажда. Върху нея се поставят и останалите бишкоти, отново потопени в кафеената смес. 
Цукотото се оставя в хладилник за 1-2 часа, докато стегне. След това се обръща на поднос и се наръсва с какао.



*Източник: 24Kitchen

вторник, 19 ноември 2013 г.

Солена торта "Елиза"





Продукти:
1кг картофи
125г масло
300г пушено пилешко филе
4 кисели краставички
200г пресни гъби, нарязани и задушени в масло
1 печена червена чушка
100г кашкавал
200г майонеза
1 връзка магданоз
чубрица
сол и черен пипер

Приготвяне:
Пушеното филе, краставичките и чушката се нарязват на дребно и се разбъркват заедно с гъбите. През това време картофите се сваряват в подсолена вода. След като се сварят, се намачкват на пюре. Към тях се добавя маслото и се бърка, докато се разтопи. Намачканите картофи се подправят с чубрица, черен пипер и сол на вкус. Добавят се нарязаните краставички, гъби, чушка и филе и се разбърква.
Дъното и стените на тортена форма се намазват с малко от майонезата и картофената смес се изсипва вътре, заглажда се и се оставя да стегне в хладилник за няколко часа.
След като внимателно се извади от формата, тортата се намазва от всички страни с майонеза. Отгоре се наръсва с настъргания кашкавал, а отстрани- с нарязания на ситно магданоз.

*Източник: "Перфектната вечеря"

сряда, 13 ноември 2013 г.

Печено агнешко бутче






Продукти:
1 агнешко бутче
3-4 скилидки чесън
1/2 морков
300г арпаджик (може и 1 глава кромид лук)
1 китка пресен лук
1 китка пресен магданоз
няколко стръка пресен джоджен
1ч.ч. червено вино
1с.л. червен пипер
1/2 ч.ч. олио
сол и черен пипер

Приготвяне:
Бутчето се шпикова с нарязаните на половина скилидки чесън и нарязания морков. След това се посолява от всички страни и се наръсва с червения пипер. В глинен гювеч се сипва олиото и бутчето се поставя вътре. Отстрани се нарежда изчистеният арпаджик. Бутчето се наръсва с нарязания пресен лук, магданоз и джоджен (по желание може да се сложат и няколко резена масло преди подправките, а да се намали количеството на олиото). Залива се с виното и малко гореща вода. Гювечът се поставя в студена фурна! Фурната се пуска на 100С и агнето се пече 8 часа (аз го пускам да се пече цяла нощ), като от време на време се залива със соса от дъното.
Разбира се, бутчето може да се приготви и в тава и да се опече по-бързо на по-висока температура, но за мен вкуса на готвеното в гювеч на бавен огън е неповторим :)

петък, 8 ноември 2013 г.

Попска яхния


Продукти:
1 кафяна чаша олио
1кг свинска плешка
1кг лук арпаджик
2 глави чесън
2 моркова, нарязани на филийки
1ч.ч. червено вино
2с.л. доматено пюре
1ч.л. чубрица
2 зърна бахар
5-6 зърна черен пипер
1с.л. розмарин
червен пипер
сол и черен пипер

Приготвяне:
Месото се нарязва на едри парчета и се запържва докато леко се зачерви. Поръсва се с черен пипер, залива се с малко вода и се вари до омекване. Прибавят се почистените лукчета, скилидките чесън (небелени), доматеното пюре, морковите, подправките и виното. Посолява се на вкус, похлупва се плътно и се вари на тих огън един час.

петък, 1 ноември 2013 г.

Мус с горски плодове


Продукти:
1 кутия неподсладено кондензирано мляко (ок.400г)
400г замразени горски плодове
5-6 кубчета лед
1 ванилия
5с.л. захар

Приготвяне:
Замразените плодове, ледът и захарта се разбиват в блендер. Добавят се кондензираното мляко и ванилията и се разбива до получаване на хомогенна смес. Украсява се с шарени бонбони.
Много лесен, вкусен и шарен десерт :)

Солени профитроли


Продукти за 25-30 профитрола:
За тестото:
75г масло
95г пресято брашно
щипка сол
3 яйца
За плънката:
300г "Филаделфия"
100г пълномаслено кисело мляко
2с.л. ситно нарязан магданоз
2с.л. ситно нарязан копър
1 пресована скилидка чесън
1с.л. настърган пармезан

Пригитвяне:
За тестото: 
Маслото, заедно с 215мл вода се кипват. Към сместа се изсипва брашното, сваля се от огъня и се разбърква енергично до получаване на хомогенна смес. Добавя се солта. Оставя се да изстине. Яйцата се разбиват и се добавят постепенно към тестяната смес, като постоянно се бърка, до пълното им усвояване. Сместа се разпределя на хартия за печене с помощта на шприц или чаена лъжичка (количество, колкото пълна чаена лъжичка). Пекат се в предварително загрята на 180С фурна за около 20 минути. Изваждат се, и във всеки профитрол се прави дупка. Връщат се във фурната за още 5 минути.
За плънката:
Всички продукти се смесват и се разбъркват до получаването на хомогенна смес. Сместа се поставя в пош и се шприцова в профитролите.