Общо показвания

четвъртък, 12 декември 2013 г.

Горещ шоколад с канела





Продукти:
800мл прясно мляко
200мл течна сметана
100г шоколад
2 с.л. какао
2 с.л. захар
1 ч.л. канела

Приготвяне:
Млякото и сметаната се кипват в малка тенджерка. Добавя се настърганият шоколад, заедно с какаото и захарта. Разбърква се до пълното им разтваряне. След това се добавя канелата, разбърква се и се оставя да къкри 15-20 минути, като се разбърква от време на време и се внимава да не кипне. 

*Източник: "Cuisine de grand-mère"

сряда, 11 декември 2013 г.

Коледни елхички



Продукти:
12 мъфина
12 фунийки за сладолед
200г шоколад
300мл сладкарска сметана
зелена сладкарска боя
цветни захарни перли за украса
корнфлейкс, портокалови корички, кокосови стърготини, или друго по избор, с което да се облагороди шоколада :)

Приготвяне:
Шоколадът се разтопява на водна баня. Сметаната се разбива. С част от нея се намазва горната част от мъфините, където после ще се залепят фунийките. С помощта на четка, шоколадът се разнася из цялата вътрешност на фунийките за сладолед. По него може да се наръсят кокосови стърготини, корнфлейкс и т.н. Оставят се на студено, за да се втвърди шоколадът. През това време в останалата сметана се капват няколко капки зелена боя и се разбива. Фунийките за сладолед се намазват със зелената сметана, "разрошват" се с помощта на лъжичка и се украсяват със захарните перлички. Залепят се върху мъфините.

По идея на: "Artes com comida"


Ябълкови мъфини с канела





Продукти:
250г брашно
2 1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. канела
щипка сол
65г пудра захар
1яйце
125г меко масло
125 мл ябълков сок
125г прясно мляко
1 ябълка

Приготвяне:
Фурната се загрява на 180С. Брашното, бакпулверът, содата, канелата, солта и захарта се смесват в дълбока купа. Маслото се разтапя и към него се добавят разбитото яйце, ябълковият сок и млякото. Получената смес се добавя към брашняната и се разбърква. Формите за мъфини се запълват с тестото на 2/3. Ябълката се обелва и се нарязва на тънки парчета, като върху всеки мъфин се слагат по две и се наръсват със захар и канела. Пекат се 30-35 минути.

Източник: "Weihnachten. Die schönste Zeit zum Backen"


Торта "Червено кадифе"



Продукти:
250г краве масло
200г черен шоколад
500г брашно
500г кафява захар
2с.л. какао
1ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
2 големи яйца
200г кисело мляко
400г сварено червено цвекло- без сол и оцет!
4с.л. червена хранителна боя (разбира се, количеството варира според наситеността й)

За пълнежа и глазурата:
200г Филаделфия с мед
250г меко масло
400г пудра захар
1 пакетче ванилена захар
бонбони за украса

Приготвяне:
Фурната се загрява на 180С. Половината масло, заедно с половината шоколад се разтапят в тенджерка. В дълбока купа се смесват половината от брашното, захарта, какаото, содата и солта. Едното яйце, заедно с половината от млякото и половината от цвеклото се разбиват в кухненски робот. Изсипват се към брашняната смес, заедно с разтопените шоколад и брашно и 150мл вряла вода. Разбива се до хомогенизиране. Добавят се 2с.л. от червената боя и се разбърква отново. Сместа се изсипва в намаслена тортена форма (20-22см) и се пече около 40 минути, докато при бодване с дървена клечка, по нея не остава тесто.
Готовият блат се оставя да изстине и се разрязва през средата, така че да се получат 2 блата.
Същата процедура се повтаря и с остатъка от продуктите за блатовете.
За глазурата: Филаделфията и мекото масло се разбиват. Добавят се пудрата захар и ванилената захар. Разбива се добре. С част от сместа се слепват блатовете, а с останалата се намазва тортата отгоре и отстрани. Украсява се с бонбоните. Преди сервиране леко се охлажда.

*Източник: сп."Good Food"

вторник, 10 декември 2013 г.

Патица с портокалова глазура





Продукти:
1 патица (2кг и без вътрешности)
2 портокала
100г пудра захар
90мл оцет (винен или ябълков)
120мл Коантро (или друг портокалов ликьор)
сол и черен пипер
филийки портокал за декорация

Приготвяне:
Фурната се загрява на 150С. Кожата на патицата се набожда с вилица, след което се натрива обилно със сол и черен пипер отвън и отвътре. Поставя се в тавичка, налива се малко вода, покрива се с фолио и се пече час и половина (това е времето за печене на 2кг патица!).
За портокаловата глазура: кората на портокалите се настъргва, а сокът им се изцежда и се оставя настрана. Пудрата захар и оцетът се загряват в малка тенджерка, докато захарта се разтопи. Оставя се да къкри, без да се бърка, докато сместа добие карамелен цвят. Съдът се отстранява от огъня и внимателно се добавя портокаловият сок, докато се усвои от карамелената смес. Добавя се ликьорът и портокаловата кора и се оставя да къкри 2-3 минути.
Температурата на фурната се увеличава до 200С. Патицата се изважда и се залива с част от глазурата. Оставя се да се пече без фолио още 30 минути, като се залива с остатъка от глазурата на 2-3 пъти. След като е добила златиста коричка се изважда от фурната. Отцеждат се соковете, които са се събрали във вътрешността й и се оставя да се отцеди още десетина минути. Останалият сос се заделя в сосиера и се поднася при сервирането на патицата.

*Източник: "CHRISTMAS. Making the Perfect Celebration"

сряда, 4 декември 2013 г.

Салата с червено цвекло и домати


Продукти:
3 малки глави червено цвекло
1/2 малка глава червено зеле (в оригиналната рецепта се използва радичио, но на мен ми горчи ужасно и повече не бих го ползвала)
300г чери домати
3-4 сушени смокини
5-6 орехови ядки
100г сирене, нарязано на кубчета
4 листа босилек
За винегрета:
3 с.л. оцет
3 с.л. зехтин
3 с.л. олио
1 1/2 ч.л. мед
сол на вкус

Приготвяне:
Цвеклото се сварява и се нарязва на кубчета. Доматите се нарязват на четвъртини, зелето- на ситно. Продуктите за винегрета се смесват и се объркват заедно със зеленчуците и нарязаните на филийки сушени смокини. Поставят се в чиния за сервиране, а отгоре се наръсват с натрошените орехови ядки и сиренето. Украсява се с босилек.