Общо показвания

неделя, 21 декември 2014 г.

Дрезденски щолен





Рядко си позволявам да цитирам и преразказвам рецепти, които вече са публикувани в български сайтове, форуми или блогове, но сега ще направя изключение, водена от любовта си към щолените. Този щолен, по рецепта на Пеполина, се приготвя у дома всяка година. В колекцията ми от задължителни рецепти за Коледа е, и освен това количеството е точно за един щолен, поради което се приготвя бързо и лесно.

Продукти:
1к.ч. прясно мляко на стайна температура
1 кубче прясна мая
200г меко масло
200г захар
настъргана кора от 1/2 лимон
3с.л. ром
150г белени бадеми
2 ванилии
500г брашно
200г тъмни стафиди
50г светли стафиди
100г захаросани портокалови корички

За отгоре:
около 50-70г разтопено масло
100г пудра захар
1 ванилия

Приготвяне:
Маята се разтваря в млякото заедно с 1ч.л. от брашното и 1/2ч.л. захар. Покрива се и се оставя настрана за около 10 минути, докато шупне. 
През това време маслото се разбива заедно със захарта, лимоновата кора, рома, смлените бадеми и ванилията. Добавят се шупналата мая и брашното, като се разбърква с дървена лъжица. Към полученото меко тесто се прибавят стафидите и захаросаните портокалови корички. Разбърква се добре, покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло за 1 час.
Щоленът се пече във фурна, предварително загрята до 150С  около 40 минути. Още докато е горещ, се полива с разтопеното масло и се наръсва обилно с пудрата захар, смесена с ванилията. Добре е да престои завит в хартия за печене и затворен в херметична кутия 20-30 дена преди консумация.


*Източник: Пеполина, форум "Гответе с мен"

Няма коментари:

Публикуване на коментар