Общо показвания

неделя, 21 декември 2014 г.

Елизейски меденки


Продукти:
300г белени бадеми (бадемите се белят, като се залеят с вряла вода и поседят така 4-5 минути, след като се отцедят, ципата им се премахва много лесно)
100г захаросани лимонови корички
100г захаросани портокалови корички
400г небелени бадеми
1ч.л. настъргана лимонова кора
1/2ч.л. канела
1/2ч.л. смлян карамфил
щипка сол
6 жълтъка
450г захар
6 белтъка

Глазура:
400г черен шоколад

Приготвяне:
200г от белените бадеми се счукват на едро. Останалите 100г се разполовяват и се запичат до златисто във фурна, загрята до 200С и се заделят за декорацията.
Лимоновите и портокаловите корички се нарязват на ситно (най-добре в чопър). Небелените бадеми се смилат на ситно също в чопър. Смесват се с настърганата лимонова кора, канелата, карамфила и солта.
Жътлъците и 300г от захарта се разбиват до получаване на бледа кремообразна смес (6-8 минути). Белтъците се разбиват на сняг, добавя се останалата захар и отново се разбиват до хомогенизиране. Добавят се към жълтъчната смес, като се разбърка с дървена шпатула. Добавят се смлените и счуканите бадеми, лимоновите и портокаловите захаросани корички.
Получената смес се шприцова върху хартия за печене (количество около 1,5ч.л.), като меденките трябва да имат разстояние 3-4 см една от друга, тъй като се разстилат доста във фурната.
Пекат се в предварително загрята до 150С фурна 30-35мин.
След като изстинат, меденките се покриват с разтопения на водна баня шоколад и се декорират с разполовените изпечени бадеми.

*Източник: "Weihnachten. Die schönste Zeit zum Backen"

Няма коментари:

Публикуване на коментар