Общо показвания

сряда, 29 януари 2014 г.

Салата айсберг с пушена сьомга, сушени домати и орехи






Продукти:
2 малки глави айсберг
1 краставица
12 сушени домата
50г орехи и още 100г за поръсване
100г пушена сьомга
За дресинга:
2 кисели млека
1 малка пушена майонеза (125г)
1с.л. горчица
1 връзка копър
сол на вкус

Приготвяне:
Сушените домати се накисват в гореща вода за около 5 минути. Айсбергът се нарязва, краставицата- също и се слагат в купа. Сьомгата се накъсва, доматите се нарязват на ситно, орехите се натрошават и всичко се слага при айсберга. Салатата се разбърква и се наръсва с останалите орехи.
За дресинга: майонезата се разбива заедно с млякото, горчицата и нарязания на ситно копър. Добавя се сол на вкус.


понеделник, 27 януари 2014 г.

Торта Гараш по Добрина Венкова





Продукти:
За блатовете:
10 белтъка
300г захар
400г смлени орехи
За крема:
300г масло
200г разтопен шоколад
6 жълтъка
100г захар
100мл вода
1 ванилия

Приготвяне:
Белтъците се разбиват на сняг. Постепенно към тях се прибавя захарта, като продължава да се
бърка, докато сместа се сгъсти. Добавят се и орехите. Отново се разбърква. Получената смес се разделя на 5 части. Всяка се изпича в тортена форма, покрита с хартия за печене на 180С.
За крема: захарта се сварява на сироп заедно с водата и шоколада, като се бърка непрекъснато, добавя се ванилията. Докато е още топла, към сместа се прибавят и жълтъците, като се бърка непрекъснато. Маслото се разбива. Към него постепенно се добавя изстиналата шоколадова смес и се разбърква до пълно хомогенизиране.
С получения крем се намазват блатовете и се слепват. Тортата се намазва отгоре и отстрани със същия крем и се украсява с орехи.

Източник: Gaby_S

Домашна торта Гараш

 
Продукти:
6 яйца
2ч.ч. пудра захар
50г какао
200г масло
300г смлени орехи
2 пакетчета ванилия

Приготвяне:
Жълтъците се отделят и се слагат в купа. Към тях се добавят захарта, какаото и мекото масло. Разбъркват се добре до получаване на гъст крем. От него се заделя 1/3 за глазура на тортата.
Белтъците се разбиват на сняг и заедно с орехите и ванилията се добавят към какаовия крем, като се разбърква внимателно с дървена шпатула.
Сместа се изсипва в тавичка (ок.22см), покрита с хартия за печене и се пече 1 час и 20 минути в предварително загрята до 120С фурна.
След като се извади от формата, докато е още топла, тортата се намазва със заделения крем и се украсява с орехи.
Оставя се да се охлади и стегне за 6 часа в хладилник.

Източник: "30 избрани десерта от Иван Звездев"

събота, 25 януари 2014 г.

Солен кекс с броколи, шунка и гауда





Продукти:
200г брашно
1 пакетче суха мая
3 яйца
100г настърган ементал
100мл зехтин
100мл прясно мляко
100г гауда
150г броколи
200г шунка
1/2 ч.л. гарам масала (или индийско орехче)
сол и черен пипер

Приготвяне:
Фурната се загрява на 180С.
Шунката и гаудата се нарязват на кубчета. Броколите се измиват и се разделят на малки цветчета.
В купа се смесват брашното и маята. В друга купа се разбиват яйцата. Към тях последователно се добавят зехтинът и млякото, брашното и настърганият ементал. Към полученото тесто се добавят подправките, броколите, гаудата и шунката, като внимателно се разбърква с дървена шпатула. Сместа се изсипва във форма за кекс (най-добре силиконова). Пече се 50 минути на 180С. След като се изпече се оставя за още няколко минути във формата, преди да се извади.


*Източник: "30 recettes de cakes salés"

четвъртък, 23 януари 2014 г.

Зимен пунш


Продукти:
1л. червено вино
50мл тъмен ром
20мл ликьор "Амарето" 
5с.л. захар
7 карамфилчета
2 пръчки канела
2 портокала, нарязани на четвъртини

Приготвяне:
Виното се загрява заедно с поправките и портокалите до завиране, но без да се оставя да ври след това. Сваля се от огъня. Добавят се Амаретото и рома и се оставя за кратко под капак. Пуншът се сервира топъл.



петък, 10 януари 2014 г.

Постна содена питка за Бъдни вечер


Продукти:
500г брашно
300мл хладка вода
3с.л. олио
2с.л. оцет
1с.л. захар
1ч.л. сол
1ч.л. сода
1 пакетче бакпулвер

Приготвяне:
Брашното се пресява заедно с бакпулвера и солта. Захарта се разбърква със содата и се добавя оцетът. Изсипва се при водата. Брашното се замесва заедно с олиото и оцетната смес. Полученото тесто се оставя да почине 10 минути. След това се премесва. Оформя се питка и се пече в предварително загрята на 180С фурна за около 40 минути.

*Източник: gotvach.bg

Солена "Шарлота"





Продукти:
За палачинките:
4 яйца
1ч.ч. прясно мляко
брашно
1/2ч.л. сол
щипка сода бикарбонат
олио
За плънката:
5 сварени картофа
3 сварени яйца
300г сирене
200г пушено пилешко филе
200г грах от консерва
1 кутийка майонеза (125г)
250г сирене "Крема"
2 скилидки чесън
копър
магданоз

Приготвяне:
Яйцата се разбиват, като постепенно се прибавят прясното мляко, содата и солта. Добавя се брашно, докато се получи смес с гъстотата на боза.
Полученото тесто се разделя на три части и от всяка се прави по една дебела палачинка в сгорещеното олио.
2с.л. от майонезата, сиренето "Крема", нарязаните на ситно копър и магданоз и пресования чесън се смесват. С тази смес се намазват трите палачинки. Навиват се на руло и се нарязват на колелца ок. 1 см дебелина.
За плънката: пилешкото филе се нарязва на малки кубчета и се смесва с граха. Прибавят се останалата плънка от палачинките и останалата майонеза.
Сварените картофи, яйца и сирене се настъргват на ситно ренде и се добавят към сместа. Разбърква се добре.
Вътрешността на кръгла купа се покрива с фолио. По стенте плътно се нареждат нарязаните колелца от палачинки. Върху тях се изсипва плънката, като се притиска плътно. Повърхността се заравнява. Тортата се завива с краищата на фолиото и се оставя да престои в хладилник поне 2 часа.
Преди сервиране тортата се обръща върху голяма чиния, а след това внимателно се отстранява фолиото.

Източник: "Перфектната вечеря"
Снимка: Кумата