Общо показвания

четвъртък, 13 февруари 2014 г.

Рьощи- основна рецепта

Рьощи е едно лесно и страшно апетитно ястие от швейцарската кухня, особено подходщо за страстните почитатели на картофите. Това е базовата рецепта. Към тези продукти могат да се прибавят бекон, различни видове сирена, или каквото ви на душа, за да обогати вкуса.

Продукти:
1кг картофи
2 глави лук
100г масло
сол на вкус (за това количество картофи ~1с.л.)

Приготвяне:
Картофите се варят с корите от предния ден, но до степен да останат твърди-леко недоварени.
На следващия ден се обелват и се настъргват на едро ренде. Лукът се нарязва на тънки филийки и се запържва в маслото докато стане прозрачен. Добавят се настърганите картофи и солта и се разбърква добре. Сместа се разделя на две и се пържи в тиган като палачинка до златисто. С помощта на чиния се обръща, за да се запържи и от другата страна.
Аз правя две големи "палачинки", след което ги нарязвам на 4. Може също сместа да се раздели на повече и по-малки "палачинки" с размер на картофено кюфте.

Източник: http://www.cuisineeurope.com

неделя, 9 февруари 2014 г.

Оризова мусака с кисело зеле





Продукти:
1кг кисело зеле
2 стръка праз
4 моркова
1 дафинов лист
1с.л. доматен концентрат
400г бял ориз
1 връзка магданоз
2 яйца
8с.л. олио плюс още за поръсване
сол и черен пипер

Приготвяне:
Празът се нарязва на тънки филийки, а морковите се настъргват на едро. Запържват се в мазнината, докато омекнат. През това време киселото зеле се наситнява и се добавя към другите зеленчуци. Сместа се оставя на огъня, докато течността се изпари. Накрая се слагат доматеният концентрат и дафиновият лист.
През това време оризът се сварява в 800мл подсолена вода. Охлажда се леко и към него се добавят нарязаният магданоз и разбитите яйца. Подправя се със сол и черен пипер на вкус.
Половината от ориза се разстила на дъното на тава. Върху него се подрежда зелевата смес, а върху нея- останалият ориз. Заравнява се и се залива с малко олио.
Ястието се пече в предварително загрята на 190С фурна 50 минути.

*Източник: "Бон Апети"

понеделник, 3 февруари 2014 г.

Лимонов кекс с маково семе





Продукти:
180г брашно
150г масло на стайна температура
200г захар
5 яйца
50мл прясно мляко
200г марципан
2 ванилии
настъргана кора на 2 лимона
80г маково семе
2 щипки сол
2ч.л. бакпулвер
1с.л. ром
За сиропа:
100мл прясно изцеден лимонов сок
150г захар
200мл вода

Приготвяне:
Първо се приготвя сиропът, за да може да се охлади. Всички продукти за него се оставят да къкрят за около 5 минути, като се разбърква, за да се разтвори захарта.
Марципанът се нарязва и се разтваря в прясното мляко на слаб огън. Оставя се настрана, за да се поохлади.
Маслото се разбива със 100г захар. Прибавят се жълтъците и ванилията и се разбърква. Към маслената смес се добавят лимоновата кора и марципановата смес заедно с маковото семе и рома. Разбърква се, след което се прибавя и пресятото брашно с бакпулвера. Белтъците се разбиват на сняг заедно с останалите 100г захар и двете щипки сол. Внимателно се добавят към тестото, като се разбърква с дървена шпатула.
Кексът се пече в покрита с хартия за печене кексова форма (ок.30см) в предварително загрята на 160-170С фурна за 40-45 минути. След като е готов се оставя да престои във формата 5 минути, след което се набучва с шиш и с помощта на лъжица се сиропира. Най-добре е да престои една нощ преди да се консумира.

*Източник: "69 Изпитани афродизиака", Петя Щифлер

Червена леща с лук по индийски

Досега не бях фен на варивата, още по-малко на лещата. Тази рецепта обаче тотално промени отношението ми към нея: ароматна, пикантна и невероятно вкусна...

Продукти:
250г червена леща
2 домата
2 глави лук
2 скилидки чесън
1/2 ч.л. лют червен пипер
3-4 с.л. масло гхи*
1ч.л. кимион
1ч.л. куркума
сол на вкус

Приготвяне:
Лещата се измива, слага се в тенджера и се залива с вода, така че да я покрие добре. Доматите се обелват и се нарязват на кубчета. 2с.л. от маслото се загряват и в тях за кратко се запържват кимионът и куркумата. Към тях се добавят доматите, смачканият чесън, червеният пипер, посолява се и се оставя да къкри 2 минути. След това сместа се изсипва при лещата и се слага на огъня. Оставя се да къкри до сваряване, и ако е необходимо се долива още вода.
През това време лукът се нарязва на тънки полумесеци и се запържва до златисто в останалото масло гхи. Преди сервиране лукът се разбърква в лещата.

*Маслото гхи се използва в индийската кухня. Има го по магазините, но може да се направи и в домашни условия. 500г краве масло се разтопява на слаб огън и се оставя да къкри между 40 и 60 минути, докато добие златист цвят. Ако се образува пяна по време на процеса се маха. След като се отстрани от огъня се прецежда през 2 марли. Сипва се в стъклен буркан или глинен съд. Съхранява се на сухо, но не и в хладилник. Трайно е дълго време.

*Източник: "69 Изпитани афродизиака", Петя Щифлер