Общо показвания

неделя, 23 март 2014 г.

Крем карамел със сметана





Продукти (за 4 порции):
300мл прясно мляко
1/2 ванилена шушулка
150мл течна сметана
3 яйца
1 жълтък
50г пудра захар
За карамела: 100г захар

Приготвяне:
Фурната се загрява на 170С. Млякото заедно с ваниловата шушулка се слагат в тенджерка и се кипва на тих огън. Сваля се от огъня и се оставя да изстине за 15 минути, след което се прибавя сметаната. Яйцата, жълтъкът и пудрата захар се разбива. Шушулката се изважда от млякото, след което се изсипва в яйчената смес, разбърква се и се прецежда.
Карамела се приготвя, като захарта заедно 4с.л. вода се слагат в тенджерка с дебело дъно. Бъркат се на тих огън, докато захарта се разтвори. Огънят се засилва и захарният сироп ври, докато добие тъмно златист цвят. Полученият карамел внимателно се изсипва по дъното и страните на кексова форма с обем 450мл. Оставя се да изстине.
Сместа за крема се изсипва във формата върху карамела и се покрива с алуминиево фолио. Поставя се в тава, пълна с гореща вода, която да стига до средата на формата. Пече се 50 минути.
Кремът се оставя да изстине във формата, а преди сервиране се обръща върху подходящ поднос.
*Разбира се сместа може да се разпредели и в традиционните индивидуални купички за крем карамел.

Източник: "Уверени в кухнята"

събота, 22 март 2014 г.

Портокалово суфле





Продукти:
5 портокала с еднаква форма и размер
40г масло
40г брашно
50г захар
3 белтъка
пудра захар за поръсване

Приготвяне:
Фурната се загрява до 200С. Кората на единия портокал се настъргва и сокът му се изцежда. Горната част на останалите портокали се изрязва, с помощта на лъжичка се изважда сърцевината им, чийто сок се изцежда, добавя се към този на първия портокал, като трябва да се получи общо 300мл портокалов сок.
Маслото се разтопява в тенджерка и в него се разбърква брашното. Сваля се от котлона, добавят се портокаловата кора, сокът и захарта. Слага се отново на огъня, бърка се постоянно, докато сместа заври и се сгъсти. Оставя се да изстине. През това време портокаловите кори се обвиват с алуминиево фолио и всяка се поставя в  керамична купичка. Белтъците се разбиват на сняг и се добавят към изстиналата портокалова смес. Разбърква се добре с дървена шпатула.
Получената смес се изсипва в издълбаните портокалови кори. Пекат се 25-30 минути. Фурната не трябва да се отваря по време на печенето!
Фолиото се маха от портокалите, преди сервиране се поръсват с пудра захар.

Източник: "Уверени в кухнята"

четвъртък, 20 март 2014 г.

Шербет с тоник и джин


Продукти:
175г пудра захар
настърганата кора и сокът на 2 лимона (или лайма)
450мл тоник
6с.л. джин
резени лимон и захар за украса

Приготвяне:
Захарта се разтваря в 450мл вода на умерен огън, като се разбърква постоянно. Добавят се лимоновата кора и сокът от лимон и се оставя да ври 5 минути. Сместа се охлажда и прецежда. Към нея се добавят тоникът и джинът и се разбърква. Готовият коктейл се изсипва в купа и се поставя във фризера. Когато стане на скреж се разбива и отново се връща във фризера. Процедурата се повтаря още веднъж, след което се оставя във фризера, докато се втвърди.
Изважда се 5 минути преди сервиране.

Източник: "Уверени в кухнята"

петък, 14 март 2014 г.

Пикантна супа с джолан и червен боб


Продукти:
2 консерви червен боб
2с.л. масло
1 голяма глава лук, нарязана на ситно
2 скилидки чесън, ситно нарязани
1 стрък праз, нарязан на тънки филийки
2 стръка целина (тип селъри), нарязани на малки кубчета
2 дафинови листа
1 джолан
1 червена чушка, нарязана
2 големи домата, нарязани на кубчета
1с.л. доматено пюре
1с.л. табаско

Приготвяне:
Лукът се запържва в загрятото масло до омекване. Добавят се чесънът, празът и целината и се пържат още около 2 минути. Върху тях се поставят дафиновите листа и джоланът, който се залива с вода, така че добре да го покрие. След като заври, се оставя да къкри на тих огън в продължение на 1 час. Джоланът и дафиновите листа се изваждат, а сварените зеленчуци и бульон се пасират. Кожата и кокала на джолана се премахват и месото се нарязва на малки парченца. Изсипват се в супата, заедно с измитият боб от консерва, чушката, доматите, доматеното пюре, табаското и сол на вкус. Супата ври още 30-40 минути. Ако накиселява, заради доматите, може да се добави една ч.л. захар.

*Източник: "The Best of Cajun & Creole Cooking"


Оризови кюфтенца с червен сос





Продукти:
2 печени червени чушки
2 с.л. масло
1 малка глава лук, нарязана на ситно
1 люта чушка, без семки, нарязана на ситно
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
400г бял сварен ориз
1/2 ч.ч. брашно
сол
1ч.л. горчица
1/2 ч.ч. настъргано сирене чедър
3-4с.л. зеленчуков бульон
1-2 ч.л. сос табаско
4с.л. царевично брашно
1 голямо яйце
олио за пържене

Приготвяне:
Лукът се запържва в маслото, докато омекне. Добавят се чесънът и лютата чушка и се пържат още 2 минути. Изсипват се в сварения ориз, заедно с 1с.л. от брашното, сол на вкус, горчицата и чедъра. Разбърква се добре и от получената смес се оформят около 25 кюфтенца.
Оставят се да изстинат, а през това време се приготвя сосът, като чушките, заедно с горещият зеленчуков бульон, табаското, сол и пипер на вкус се смилат в блендер до получаване на гладка смес.
Брашното се смесва заедно с царевичното брашно. Оформените кюфтенца се овалват първо в разбитото яйце, след това в брашняната смес и се пържат в предварително загрято олио. След като се извадят, се поставят върху домакинска хартия, която да попие излишната мазнина.
Сервират се върху червения сос.

*Източник: "The Best of Cajun & Creole Cooking"

четвъртък, 13 март 2014 г.

Торта с маскарпоне и лайм





Продукти:
За блата:
120г меко масло
125г захар
3-4 капки лимонова есенция
3 яйца
150г брашно
50г царевично нишесте
2ч.л. бакпулвер
50мл прясно мляко
За крема:
сокът от 3 лайма
75г захар
250г маскарпоне
20г желатин
600мл сладкарска сметана
За украсата:
1 голям пакет заливка за торта (Tortenguss на Dr. Oetker)
250мл сок от череши

Приготвяне:
Фурната се загрява на 180С. Маслото се разбива със захарта и лимоновата есенция. Добавят се яйцата и се разбърква. Пресятото брашно заедно с нишестето и бакпулвера се изсипват към сместа и се разбърква до получаване на тесто. Накрая се добавя и прясното мляко.
Тестото се изсипва в тортена форма (26-28см), предварително застлана с хартия за печене. Заглажда се добре и се пече 30-35 минути. Оставя се да изстине.
За крема: захарта, заедно със сока от лайм, няколко капки лимонова есенция и маскарпонето се разбиват до получаване на хомогенна смес. Желатинът се намокря, разтопява се на водна баня и се добавя внимателно към получения крем, като се разбърква постоянно.
Сметаната се разбива и се добавя към крема с маскарпоне, разбърква се добре. Готовият крем се разстила върху изстиналия блат и се оставя да стегне в хладилник за една вечер.
Заливката за торта се смесва със сока и се загрява на слаб огън, докато заври. Бърка се непрекъснато. Оставя се да изстине, поставя се в пош и тортата се декорира.

 *Източник: "Backen zu Ostern"