Общо показвания

понеделник, 28 април 2014 г.

Ванилови полумесеци






Продукти за 1 форма (42-45 бр.):
100г меко масло
60г захар
1 яйце
1ч.л. ванилова захар
95г брашно
30г фино смлени бадеми

Приготвяне:
Гнездата на формата за полумесеци се намазват с масло и формата се оставя за 10 минути в хладилника. През това време всички съставки се смесват и се обърква меко тесто. Формата се изважда от хладилника и върху нея се изсипва тестото. С помощта на пластмасова шпатула се заравнява равномерно в гнездата. Полумесеците се пекат в предварително загрята на 150С фурна за 12-15 минути, като се наблюдават постоянно, защото неусетно могат да загорят :) Оставят се да поизстинат както са във формата, след което, чрез леко потупване на дъното ѝ, се изваждат. Наръсват се с пудра захар, смесена с малко ванилия.

неделя, 27 април 2014 г.

Трислоен баварски крем


Продукти:
6 жълтъка
100г захар
600мл прясно мляко
20г желатин
2 ванилии
75г пасирани кайсии
75г пасирани ягоди
600мл разбита сладкарска сметана

Приготвяне:
Жълтъците, захарта и млякото се разбиват на хомогенна смес. Сместа се слага на много слаб огън и се вари, докато се сгъсти: бърка се постоянно и не се позволява да кипне. Желатинът се намокря с 3-4с.л. вода, след което се разтопява на водна баня и се прибавя към получения крем заедно с ванилията. Кремът се прецежда и се оставя да изстине: за да се ускори процесът, купата, в която е кремът се поставя в друга купа пълна с ледена вода.
След като изстине, сместа се разделя на три части. Едната се смесва с пасираните ягоди, втората- с пасираните кайсии, а третата остава неоцветена. След като леко стегне, равни части от разбитата сметана се прибавят към всяка от трите смеси и се разбъркват добре.
Получените 3 крема се разпределят в десертни чашки: най-долу- неоцветеният крем, след това- този с кайсии и отгоре- ягодовият.

*Източник: "Уверени в кухнята"


неделя, 6 април 2014 г.

Шоколадови яйца с двоен пълнеж






По Коледа и Великден винаги обичам да раздавам "подаръци от кухнята". Традиционно всички си разменят козунак и шарени яйца, но от няколко години с голямо удоволствие разнообразявам традицията и с домашни шоколадови яйца. Дълго време събирах идеи, експериментирах, докато тази година, смея да твърдя, че направих най-хубавите досега шоколадови яйца: с различен пълнеж във всяка половинка. Разбира се има още да доизпипвам външния вид, напасването на половинките, но пълнежа не мисля да го сменям скоро... Ето как ги направих:

Продукти за около 8 яйца:
За капълите*: 
400г млечен шоколад (хубаво е да имаме още 100г резерва)
100г смлени ядки
За черния пълнеж:
360г черен шоколад
300г сладкарска сметана
100г захаросани портокалови корички
За белия пълнеж:
360г бял шоколад
300г сладкарска сметана
100г захаросани портокалови корички
200г млечен шоколад за "запечатването"

Приготвяне:
От предната вечер:
Вечерта преди правенето на яйцата се приготвят двата пълнежа, за да могат да стегнат през нощта.
Черният пълнеж е всъщност ганаш, с който пълня и шоколадови бонбони. Различното е, че се опитах да направя ганаш и с бял шоколад. Не стана така твърд, колкото черния, но се превърна в разкошен крем, който, за да не се разтече при залепянето на половинките, "запечатах" с разтопен шоколад... Та, след това отклонение минавам по същество.
За черния пълнеж: шоколадът се начупва на парченца. Сметаната се кипва, след което в нея се изсипва шоколадът и се бърка енергично, докато се разтопи напълно. Добавят се портокаловите корички, разбърква се още веднъж и се оставя да престои цяла нощ (няма нужда от хладилник, стайна температура е достатъчна)
За белия пълнеж: белият шоколад се начупва- по възможност дори се нарязва на още по-мънички парченца, за да се разтопи по-лесно. Сметаната се кипва, шоколадът се изсипва в нея и се бърка, докато се разтопи. Сместа, за разлика от черния ганаш става чисто течна, тъй като белият шоколад се прави от какаово масло. Добавят се портокаловите корички, разбърква се и се оставя да изстине на стайна температура, а след това и в хладилника за цяла нощ.


В деня на приготвяне:
Млечният шоколад се разтопява на водна баня. Продават и електрически шоколадови фондюта, които поддържат такава температура, че шоколадът да се разтопи и да стои така, без да се захароса. Аз ползвам такова и съм много доволна. Та, след като шоколадът се разтопи, с плоска четка се загребва и се нанася върху калъпите. След като се нанесе първият слой, се оставя да се втвърди добре. За да ускоря процеса, аз ги мятам в хладилника (това ако го прочете някой майстор, сигурно много ще ми се смее, но аз съм аматьор, и въпреки, че правя така, шоколадът не ми побелява). След като първият слой е изстинал, нанася се втори и се наръсва със смлените ядки (в моя случай- лешници). Оставят се да се втвърдят напълно.Следва запълването на половинките с приготвените от предната вечер смеси. Черният ганаш е достатъчно твърд и не създава грижи. С него се запълва едната половинка на яйцето до горе и добре се заглажда.
Другата половинка се пълни на 2/3 с бялата смес. Тя вече е станала кремообразна, но е по-рядка от черната. Затова се налага да бъде "запечатана". За тази цел млечният шоколад се разтопява на водна баня, изсипва се върху бялата смес, така че да запълни яйцето и се заравнява с шпатула. Внимава се, да не се смесят бялата смес и шоколада. Върху "запечатаната" с млечен шоколад половина се поставя и другата
половина на яйцето, която вече е пълна с черната смес. Притиска се внимателно и се оставя да изстине. Така млечният шоколад хем запечатва бялата смес, хем служи като спойка между двете половинки на яйцето.
След като се втвърди, яйцето се изважда внимателно и се опакова красиво, за да зарадваме близките си хора :)





*Тези яйца направих със силиконови калъпчета, които купих от "Лидл" преди 1-2 години. По принцип предназначението им е за печене, но с шоколада ми свършиха чудесна работа. Иначе калъпи за шоколадови яйца съм купувала от магазин "Змееборец" в София, но те са гладки, нямат такива орнаменти като силиконовите от "Лидл".