Общо показвания

понеделник, 30 юни 2014 г.

Бананова торта

Ето я и основата на голямата торта. Тъй като върху нея поставих топката, тук не е украсена в горната си част.


Продукти:
За блата:
270г брашно
1ч.л сода бикарбонат
1/4ч.л. сол
180г меко масло
300г захар
3 яйца
1 ванилия
180г пасирани банани
240мл заквасена сметана

За пълнежа:
500г маскарпоне
2 пасирани банана
100г пудра захар
1 пакетче (10г) желатин
2 праскови

За покриване на тортата:
200мл сметана
40мл студена вода



Приготвяне:
Блатът приготвих в този тип форма с вградена "ниша" за пълнеж. Разбира се, може да се приготви и в обикновена кръгла форма за торта и да се разреже на две.
Фурната се загрява на 180С. Формата се намазва с мазнина и се поръсва с брашно или се пръсва със спрей срещу залепване.
Брашното, содата и солта се смесват и се оставят настрана. В друга купа се разбиват маслото и захарта до получаване на пухкава смес. Яйцата се прибавят едно по едно към маслената смес, като се разбърква постоянно. Бананите се смесват със заквасената сметана и ванилията. Добавят се към маслената смес заедно с брашното. Полученото тесто се разпределя във формите. Пече се 25-30 минути.
За крема: маскарпонето се разбива с пудрата захар и пасираните банани. Желатинът се намокря, след което се разтапя на водна баня и с непрекъснато бъркане се излива в крема. Прасковите се режат на кубчета и се добавят към крема.
След като блатовете изстинат, "нишите" се пълнят с получения крем. След това двете половини внимателно се слепват.
Сметаната се смесва със студената вода, разбива се на сняг и с нея се намазват всички страни на тортата. Украсява се според повода. В моят случай, тортата изглежда така:


Торта "Топка" с изненада

 За рожденния ден на Веско исках да направя нещо по-различно и изненадващо. В интернет попаднах на снимка на торта-топка, пълна с бонбонки и реших да я направя.Това беше интересна изненада, но не и торта като за рожден ден. Реших да направя още една торта, освен топката. В процеса на приготвяне установих, че размерите на двете торти са идеални, за да бъдат събрани в една. Така се получи вече достатъчно удовлетворителна торта.
В тази публикация ще споделя как направих топката, а в следващата- рецептата за "носещата" торта.


Продукти: 
*Продуктите са за тази форма на Wilton, чийто диаметър е 15см.
За блата:
350г меко масло
350г пудра захар
6 големи яйца
350г брашно
2ч.л. бакпулвер

За пълнежа:
разноцветни бонбони: М&М, Skittles или Haribo около 500-600г

За крема:
100г Филаделфия
125г меко масло
200г пудра захар
1 ванилия

Приготвяне:
Фурната се загрява на 180С. Маслото и захарта се разбиват на пухкава смес. Яйцата се добавят към нея едно по едно. Брашното се пресява и постепенно се добавя към сместа. Полученото тесто се разпределя във формите, които предварително се намазват с масло и се поръсват с брашно (или се напръскват със спрей срещу залепване, което за мен е едно чудесно откритие:) ). Тестото трябва да е 2 пръста по-ниско от ръба на формата, за да не изтече, когато се надига от формата. Пече се около 20-25 минути или докато и вътрешността се опече.
Получените полусфери се оставят да изстинат 5 минути във формата, след което се вадят и се оставят да изстинат върху решетка. С помощта на лъжица (за сладолед, най-добре) се издълбава вътрешността на полусферите, след което се пълнят с бонбони.
За крема: Филаделфията и маслото се разбиват на хомогенна смес. Добавят се захарта и ванилията. Полученият крем се оставя за около час-два в хладилник.
След като стегне, с част от крема се намазват ръбовете на полусферите и внимателно се слепват. С останалия крем се намазва цялата топка, а с помощта на обратната страна на лъжичка, се "разрошва". Декорира се с шарени бонбони.

неделя, 29 юни 2014 г.

Пълнени тиквички със сирене и яйце

В летните горещини, тези тиквички са чудесно бързо за приготвяне, леко, но и достатъчно засищащо ястие...

Продукти:
5 тиквички (прави, не много големи)
200г сирене
3 яйца
1 връзка копър
сол и черен пипер

Приготвяне:
Фурната се загрява до 180С. Тиквичките се разрязват по дължина. С помощта на лъжичка се издълбава вътрешността им и се заделя. Тиквичките се потапят съвсем за кратко (10-20сек) във вряща подсолена вода. Подреждат се в тавичка. 
Сиренето се натрошава, смесва се с разбитите яйца и вътрешността на тиквичките. Подправя се със сол и черен пипер и се добавя наситненият копър. Получената смес се разпределя в издълбаните тиквички. Тавата се покрива с алуминиево фолио и се поставя във фурната. Тиквичките се пекат около 20 минути, след което фолиото се отстранява и се запичат още около 10 минути.

петък, 27 юни 2014 г.

Мидена салата





Тази салата ми носи сладки спомени от детството и морските ваканции. Обожавам я, особено когато е приготвена с миди, вадени лично от татко, както е и в конкретния случай...

Продукти:
800г сварени и почистени миди
сокът от един лимон
300-350г лека майонеза
1 връзка магданоз
сол и черен пипер

Приготвяне:
Мидите се разбъркват с лимоновия сок. Добавят се майонезта и нарязаният магданоз. Салатата се подправя със сол и черен пипер на вкус. Оставя се една вечер в хладилника, за да могат мидите добре да поемат от соса.

вторник, 24 юни 2014 г.

Домашни тарали





Световното по футбол е в разгара си, емоциите се леят, бирата също. Тези италиански гевречета са едно учудващо лесно за приготвяне у дома бирено мезе.

Продукти (за 2 тави):
500г брашно
200мл бяло вино
120мл зехтин
1ч.л. сол
2ч.л. сух босилек

Приготвяне:
Солта се разтвяра във виното, което се изсипва към брашното, заедно със зехтина и босилека.
Замесва се тесто и се оставя да почине за 30 минути, покрито с фолио.
Тестото се разделя на 4 парчета, които се оформят на фитили. Всеки се нарязва на 14-16 парчета, от които се оформят по-малки фитили. От тях се оформят малки гевречета.
Готовите гевречета се пускат във вряща подсолена вода. След като изплуват на повърхността се изваждат с решетъчна лъжица, отцеждат се върху домакинска хартия и се нареждат в тава, предварително застлана с хартия за печене. Пекат се 35-40 минути в предварително загрята на 180С фурна.

*Източник: "Бон Апети", Лора и Стоян

неделя, 22 юни 2014 г.

Яйца по панагюрски





Моят мъж е един от най-страстните почитатели на яйцата. И когато го обхване яйчения глад, гледам да му ги приготвям по разнообразни начини, вместо сварени, пържени или пък бъркани. Яйца по панагюрски е един от предпочитаните и засищащи варианти за приготвяне на яйца в нашата кухня :)

Продукти (за 2 порции):
6 яйца
1с.л. оцет
2 кофички кисело мляко
1 малка глава счукан чесън
1ч.ч. натрошено сирене
30г масло
2ч.л. червен пипер
сол на вкус

Приготвяне:
В тенджера с вряща вода се слага оцетът и 1с.л. сол. Яйцата се счупват, внимателно се пускат във водата и се варят до забулване. Вадят се с решетъчна лъжица. 
През това време киселото мляко се разбива и се смесва със смачкания чесън, натрошеното сирене и сол, ако е необходимо. Разпределя се в две чинии. Готовите яйца се поставят върху млечния сос. 
В тиган се загрява маслото, в него се запържва червеният пипер, след което се изсипва върху яйцата.


петък, 20 юни 2014 г.

Крем с череши и заквасена сметана





Продукти:
600г череши
400г заквасена сметана
150г черен шоколад
60г пудра захар
200г бисквити "Амарети"

Приготвяне:
Черешите се почистват от костилките и се нарязват. Шоколадът се нарязва на ситно и се обърква със заквасената сметана, захарта и черешите. Бисквитите се натрошават. Половината от тях се разпределя на дъното на чаши за крем. Върху тях се поставя кремът, а върху него- останалите натрошени бисквити. Украсява се с цели череши.

*Източник: "Бон Апети", Лора и Стоян

вторник, 17 юни 2014 г.

Дип от тиквички и мента


Тази рецепта от кухнята на Лора и Стоян ме впечатли със свежите си компоненти. Вчера я приготвих и очакванията ми определено бяха оправдани. Мента, лимон и тиквички: уникален летен дип, съчетан с прясно изпечени франзелки: това беше бързият ни летен обяд.

Продукти:
4 тиквички
8 скилидки чесън
2 глави лук
сокът от 1 лимон
4с.л. нарязана прясна мента
50мл зехтин
сол на вкус

Приготвяне:
Тиквичките се нарязват на тънки шайби, посоляват се и се отцеждат добре (така или иначе ще се смилат, затова може да се изстискат и с ръце). Половината от зехтина се загрява и в него се запържва нарязаният на ситно лук, докато омекне. Към него се добавят отцедените тиквички и смачканият чесън и се запържват още около 10 минути. Тиквичките се смилат в блендер заедно с останалия зехтин, лимоновия сок, ментата и сол на вкус. Дипът се охлажда и се поднася с пресен хляб.

Източник: "Бон Апети", Лора и Стоян

неделя, 15 юни 2014 г.

Пилаф с гъби и орехи


Онзи ден Лора и Стоян от "Бон Апети" разясниха, че пилаф всъщност е техника за приготвяне на ориза. Представиха пилаф за гарнитура, но аз реших да го приготвя като основно. Затова взех техниката от тях, облагородих го с идеи от kulinar.bg, дадох и от себе си и получих този ароматен и засищащ пилаф с гъби и орехи.

Продукти:
250г ориз "Басмати"
300г гъби печурки
100г смлени орехи
6с.л. масло
1ч.л. гарам масала
сол на вкус

Приготвяне:

Оризът се измива и се накисва  в топла подсолена вода за 3 часа. След това се отцежда и се вари в подсолена вода, докато леко омекне. През това време орехите се запичат леко на сух тиган. Гъбите се нарязват на филийки, подсушават се, запържват се в 4 с.л. масло и се посоляват. Фурната се загрява до 180С. Оризът се подправя с гарам масала, добавят се орехите и гъбите и се разбърква. Дъното и страните на кръгла тавичка се намазват с останалото масло. Оризът се изсипва в нея, заглажда се и леко се притиска. Покрива се с фолио и се пече 30 минути. Готовото ястие се обръща върху голяма чиния.


Пилешко с гъби и шафран





Продукти:
1кг пилешки пържоли от бут (без кожа)
1 кг гъби печурки
2с.л. брашно
4 глави лук
сок от 2 лайма
щипка шафран
олио за пържене (около 50мл)
сол и черен пипер

Приготвяне:
Лукът се нарязва на тънки полумесеци и се запържва в олио, докато се карамелизира. През това време пилешкото месо се нарязва на ивички и се запържва при лука. Подправя се със сол и черен пипер на вкус, добавят се 600мл вода и се оставя да се задушава на слаб огън около 20 минути.
Гъбите се нарязват на филийки заедно с пънчетата и се запържват в останалото олио. Поръсват се с брашното и отново се запържват. Към тях се добавя пилешкото. Сокът от лайм, заедно със 100мл вода и шафрана, накиснат в няколко супени лъжици топла вода се добавят към ястието. Оставя се на котлона, докато кипне.

*Източник: "Бон Апети", Лора и Стоян

сряда, 11 юни 2014 г.

Свински пържоли с чушки, сирене и маслини


Продукти:
800 г свинско контрафиле нарязано на 8 филийки (или 8 котлета)
100г натрошено сирене
4 печени чушки
200г нарязани на ситно черни маслини
1/2 връзка нарязан магданоз
1ч.л. сух риган
1 смачкана скилидка чесън
сол и черен пипер
олио за пържене

Приготвяне:
Фурната се загрява до 200С.
Месото се подправя със сол и черен пипер и се запържва в сгорещеното олио от двете страни, докато добие леко златист цвят.
Натрошеното сирене се смесва с маслините, нарязаните на кубчета печени чушки, чесъна, магданоза и ригана. Сместа се разпределя върху пържолите и ястието се запича в предварително загрятата фурна за около 10-15 минути (времето зависи от това колко дълго са запържвани пържолите).

*Източник: "Бон Апети"- Лора и Стоян

Спаначена супа


Продукти:
1кг спанак- изчистен и нарязан
2 глави ситно нарязан лук
4 с.л. брашно
6 с.л. масло
2 ч.ч. прясно мляко
сол и черен пипер

Приготвяне:
Спанакът се пуска във вряща подсолена вода заедно с лука. След като уври, брашното се запържва заедно с маслото, разрежда се с вода и се добавя към спанака. Оставя се да ври още 5-6 минути, след което се прибавя и прясното мляко.