Общо показвания

неделя, 31 август 2014 г.

Пиперки с доматен сос

За добро или не, есента наближава. Лично аз я обожавам: спокойна и богата на цветове и вкусове. Вече от все повече балкони се носи ароматът на печен пипер. В нашето семейство най-любимото ястие с печен пипер е това...

Продукти:
20 червени пиперки
2кг домати
6-8 скилидки чесън
1-2 к.ч. олио
сол и черен пипер
магданоз и бяло сирене за поднасяне

Приготвяне:
Пиперките се изпичат и се обелват. След това се запържват леко в сгорещеното олио и се оставят настрана.
 Доматите се настъргват на ренде. Полученият доматен сос се изсипва в мазнината, в която са се пържили пиперките. Оставя се да ври на тих огън, докато леко се сгъсти (нивото на соса спадне с около 2 см). Десет минути преди да се свали от огъня, към доматения сос се добавят нарязаните на филийки скилидки чесън.

След като се свали от огъня, доматеният сос се подправя със сол и черен пипер. В него се изсипват изпечените пиперки.
Ястието е най-вкусно, след като престои една вечер.
Поднася се нарязан магданоз и бучка сирене.

вторник, 26 август 2014 г.

Запеканка от миди


Мидената фиеста у нас продължава, а с това продължава и замислянето на различни варианти за приготвянето на миди. Идеята за мидена запеканка взех от едно разкошно заведение на крайбрежната алея "Merci. Le petit bijou".

Продукти (за 2 порции):
400г сварени миди
20г масло
20г брашно
300мл прясно мляко
100г настърган кашкавал
щипка индийско орехче
сол и черен пипер

Приготвяне:
Приготвя се сос "Бешамел": брашното се запържва в маслото.
Млякото се добавя на малки порции, като се разбърква постоянно, така че всяка порция мляко добре да се усвои от брашното. По този начин сосът няма да стане на бучки.

След като сосът е готов, се сваля от огъня и се подправя с индийското орехче,черен пипер и сол на вкус. Мидите се поставят в съда, в който ще се пекат и се заливат с готовия сос.

Отгоре се поръсва с настъргания кашкавал и се пече до златисто.

понеделник, 25 август 2014 г.

Мидена супа


Продукти:
800г сварени и почистени миди
1л миден бульон (или рибен)
1 глава лук
3 средно големи картофа
2 моркова
1к.ч. доматен сос
1к.ч. олио
1 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно и се запържва в олиото. Картофите се нарязват на малки кубчета, морковите се нарязват на ситно и се добавят към лука. Запържват се за около 5 минути, след което се добавя доматеният сос се разбърква.

Добавя се и миденият бульон. Оставя се да ври на слаб огън, докато картофите омекнат.

Мидите се изсипват в супата, подправя със сол и черен пипер на вкус.

Супата се оставя на котлона, докато отново заври. Сваля се от огъня и се поръсва с нарязания на ситно магданоз.

събота, 23 август 2014 г.

Чийзкейк с бял шоколад

Дълго време се въздържах от реализирането на тази рецепта заради белия шоколад: очаквах да се получи много сладък и тежък чийзкейк. Голяма грешка. Изварата и портокаловата кора го правят достатъчно свеж и подходящ за лятото, а разбитият белтък внася лекота и въздушност в крема.

Продукти:
За блата:
230г обикновени бисквити
150г масло
За крема:
225г безсолна извара
150г заквасена сметана
25г пудра захар
настъргана кора от 1 портокал
2с.л. портокалов сок
1 белтък
275г бял шоколад
За украса:
150г тъмен шоколад

Приготвяне:
 Бисквитите се смилат в чопър. Маслото се разтопява на слаб огън, бисквитите се добавят към него. Разбърква се. Получената смес се поставя в кръгла форма (23см) и се заглажда с помощта на лъжица. Оставя се в хладилник, за да се охлади.


За крема: изварата се разбива заедно със заквасената сметана, пудрата захар, настърганата портокалова кора и портокаловия сок до получаване на гладка смес.


Белият шоколад се начупва и се разтопява на водна баня. Добавя се към изварената смес и се разбърква.

Белтъкът се разбива на твърд сняг и се прибавя към крема. Разбърква се добре.

Готовият крем се изсипва върху охладения блат. Формата леко се почуква отстрани, за да се заравни сместа. Оставя се в хладилника за една нощ.

За украсата: черният шоколад се разтопява на водна баня. Изсипва се върху мраморна или стъклена дъска. Оставя се да се охлади. С помощта на шпатула се правят декоративните фунийки, с които се украсява чийзкейка.




*Източник: "Уверени в кухнята"









петък, 22 август 2014 г.

Хрупкави пържени тиквички


Преди време бяхме командировани в Гърция. Там редовно се хранехме в една страхотна кръчма, в която работеше българско семейство. Жената, която въртеше вкусотиите в кухнята, беше така добра да сподели някои от тайните си. Как правеше чудно хрупкави пържени тиквички, ще споделя тук.

Продукти:
тиквички (от 1 тиквичка излизат около 16-18 тънки лентички)
студена вода и лед
сол
брашно за овалване
олио за пържене 
За соса:
600г кисело мляко с висока масленост
1 връзка копър
2 скилидки чесън
сол на вкус
 

Приготвяне:
Тиквичките се нарязват на възможно най-тънки ивици. Поставят се в купа, пълна със студена вода и около 1-2 с.л. сол, разтворена в нея. Хубаво е водата да е от хладилника, както и да се добавят няколко кубчета лед.
В широка чиния се сипва брашно, в което тиквичките ще се овалват.


Приготвя се и една купа пълна с вода. Тя трябва да е ледена, затова в нея изсипваме поне една форма пълна с лед.
В тиган се загравя олиото.
Всяка тиквичка се вади от водата, леко се отцежда и се овалва в брашното.
Потопява се за секунда в ледената вода и се поставя в сгорещеното олио. Пържи се от двете страни до златисто.

За соса: млякото се разбива, чесънът се счуква, копърът се нарязва на ситно. Всички съставки се объркват добре. Сосът се посолява на вкус. Готовите тиквички се заливат с него.

Добре е тиквичките да се консумират веднага, докато са хрупкави.

понеделник, 11 август 2014 г.

Шотландска малинова торта


 Без печене на блатове, без варене на кремове- тази бърза и свежа торта е идеална за жегите в момента.

Протукти:
За блата:
75г масло
3с.л. мед
250г овесени бисквити
За крема:
600г безсолна извара 
225г разбита сладкарска сметана
6с.л. мед
1 пакетче желатин (10г)
3-4 с.л. уиски (ако тортата ще се консумира от деца, уискито се заменя с портокалов сок)
425г малини
листенца мента за украса

Приготвяне:

Бисквитите се смилат на пясък в чопър. Маслото се загрява заедно с меда на тих огън, след което се добавят и натрошените бисквити. Разбърква се. Получената смес се изсипва в намаслена тортена форма (22см) и се заглажда с лъжица. Оставя се в хладилника за един час, за да стегне.
През това време се приготвя кремът. Изварата се разбива, така че да няма бучки. Към нея се добавят разбитата сметана и медът.
Заделят се 12 здрави и красиви малини за украса. Останалитесе  намачкват с преса за картофи или вилица. Изсипват се към изварената смес.
Желатинът се намокря с уискито (или портокалов сок), след което се разтапя на водна баня. Разтопеният желатин се изсипва на тънка струйка към крема, като постоянно се разбърква.
Готовият крем се изсипва върху бисквитената основа. Заглажда се с лъжица и се оставя в хладилник за 4-5 часа, а най-добре за цяла вечер.
След като стегне, тортата се отделя от пръстена и се украсява с заделените малини и листенца мента.

*Източник: "Уверени в кухнята"






неделя, 10 август 2014 г.

Яйца по бенедиктски

Намирам яйцата по бенедиктски за много подходящ брънч. Рецептата е създадена са в нюйоркския ресторант "Delmonico's" в началото на 20-те години на миналия век. Тази, която публикувам, малко се отклонява от оригинала, в който се използва бекон и по-мазен сос. Но пък и в този си по-малко калоричен вид, яйцата по бенедиктски са също толкова вкусни и засищащи.

Продукти:
4 яйца
1ч.л. оцет
2 кръгли питки, разрязани по дължина на 2
4 резена прошуто
За соса:
2 жълтъка
1ч.л. дижонска горчица
150г кисело мляко
1с.л. ситно нарязан зелен лук
За украса: 
ситно нарязан зелен лук
червен пипер

Приготвяне:
Жълтъците за соса се разбиват с горчицата и киселото мляко. Поставят се в малка тенджерка и се варят на водна баня за около 12-14 минути, като се бърка постоянно, докато сосът се сгъсти. Сваля се от огъня. Добавят се наситненият лук, сол и черен пипер на вкус. Сосът се разбърква и се оставя настрана, но в съда с горещата вода, за да се поддържа топъл.
В друга тенджера се сипва вода до половината и се кипва. Добавя се оцетът. Котлонът се намаля, така че водата само да къкри леко. Яйцата се чупят и се слагат във врящата вода внимателно едно по едно. Аз слагам всяко в купичка, която леко потапям във врящата вода и внимателно го плъзвам по стената ѝ, докато "влезе" във водата: така се оформя по-прибрано. Всяко яйце се вари по 3-4 минути. Изважда се с решетъчна лъжица и се отцежда на домакинска хартия.
Разрязаните питки се запичат на грил. Върху всяка от тях се поставя парче от прошутото, а върху него- яйце. Заливат се с топлия сос и се поръсват с малко червен пипер и наситнен зелен лук.


*Източник: "RD"

четвъртък, 7 август 2014 г.

Сладко от зелени смокини




Първите бурканчета със зимнина вече са налице. Тази година началото поставих със сладко от зелени смокини от нашата градина. Надали обаче ще дочака зимата. Така добре върви върху ванилов сладолед или пък кисело мляко... :)

Продукти:
1кг зелени смокини
1кг захар и 1 ч.ч вода- за захарния сироп
1ч.л. лимонена киселина

Приготвяне:
Смокините се почистват добре, дръжките им се отстраняват и плодовете се набучват с нож на няколко места. Смокините се варят на три пъти за по 6-7 минути, като между всяко варене се изплакват със студена вода. След последното варене се изплакват обилно и се отцеждат. 
През това време захарта, заедно с водата (1ч.ч.) се загряват на котлона, докато се получи сироп. 
Отцедените смокини се изсипват в сиропа и се варят на силен огън до необходимото сгъстяване, като се бърка постоянно. Добър метод за проверка на гъстотата е да се сложи капка от сиропа върху студена чиния, след като чинията се наклони, капката трябва да "замръзне", а не да се стича до края й.
Няколко минути преди да се свали от огъня, към сладкото се добавя и лимонената киселина. 
Още докато е горещо, сладкото се изсипва в буркани, които се обръщат и се оставят да изстинат в този вид.

*Източник: "Домашно консервиране", Невяна Кънчева