Общо показвания

понеделник, 29 септември 2014 г.

Сладко от сини сливи



Продукти:

1кг сини сливи (добре узрели и здрави плодове)
1кг желираща захар
2ч.ч. вода
2ч.л. лимонена киселина
2 ванилии

Приготвяне:
Сливите се обелват и разполовяват, костилките се отстраняват.
От водата и захарта се сварява захарен сироп. Плодовете се поставят в него и се варят до готовност на силен огън, като се разбъркват постоянно.
5 минути преди да се свали от огъня, към сладкото се прибавят лимонената киселина и ванилията.
Горещото сладко се разпределя в чисти и сухи буркани. Оставят се да изстинат обърнати.

*Източник: "Домашно консервиране", Невяна Кънчева

Пикантни печени картофи


Тези хрупкави картофи са страхотна домашна и по-ниско калорична алтернатива на така популярните и обичани "potato wedges".

Продукти:
1кг картофи
2-3 с.л. олио
2с.л. галета
1ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. смлян кимион
1 щипка лют червен пипер
1ч.л. сушена мащерка
сол и черен пипер

Приготвяне:
Фурната се загрява на 220С. Картофите се обелват, подсушават се и се нарязват по дължина на осминки. Картофите се поръсват с олиото и се разбъркват, за да се намажат равномерно.
Галетата, червеният пипер, кимионът, лютият червен пипер, мащерката, солта и черният пипер се смесват добре. Картофите се овалват равномерно в сместа с подправките и се нареждат в тава, предварително застлана с хартия за печене. Пекат се 35-40 минути, като се обръщат от време на време.


*Източник: "RD"

Пудинг с чери домати и пекорино



Продукти:
масло за намазване
450г чери домати
4-5 стръка зелен лук
85г сирене пекорино, настъргано
6 големи яйца
45г брашно
3с.л. заквасена сметана
300мл прясно мляко

Приготвяне:
Фурната се загрява на 190С. Дъното и страните на тавичката, в която ще се пече ястието се намазват с масло. В нея се нареждат чери доматите, наръсват се с нарязания на ситно зелен лук и 75г от пекориното.

Яйцата се разбиват в купа. Постепенно се добавят брашното, заквасената сметана и прясното мляко, докато се получи гладко тесто. Овкусява се със сол, черен пипер и индийско орехче.
Доматите се заливат равномерно с тестото и се поръсват с останалото сирене.
Ястието се пече 30-35 минути до златисто.


*Източник: "RD"

четвъртък, 11 септември 2014 г.

Пълнени чушки с кайма и ориз


Продукти:
1,5 кг чушки (около 12-15)
2 глави лук
1/2 ч.ч. ориз
1кг кайма
1к.ч. олио
кимион
сол и черен пипер
1/2 връзка магданоз
За заливката:
2 яйца
1ч.ч. кисело мляко
1с.л. брашно
сол

Приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно и се запържва в мазнината. Добавя се каймата и се запържва за още кратко. Към каймата се добавя и измитият ориз. Залива се с 1/2 ч.ч. вода и се оставя да ври на слаб огън, докато оризът поомекне. Получената смес се овкусява със сол, черен пипер и кимион. Добавя се наситненият магданоз.
Със сместа се пълнят предварително измитите и изтърбушени чушки. Нареждат се в тава и се покриват с алуминиево фолио. Пекат се в предварително загрята на 180С фурна около час, или докато чушките поомекнат.
Яйцата, киселото мляко и брашното за заливката се разбиват с вилица на хомогенна смес. Овкусява се със сол. Малко преди да са готови, чушките се изваждат и се заливат с получената смес. Връщат се обратно във фурната и се пекат до златисто.
Сервират се с кисело мляко.

Балканджийско кьопоолу



Даровете на есента се съчетават великолепно в това кьопоолу. Толкова много се хареса у дома, че от тук нататък ще приготвям директно двойна доза...

Продукти:
5-6 печени червени чушки
4-5 скилидки чесън
200г печен патладжан
1 домат
1/2 връзка магданоз
150г натрошено сирене
3с.л. крем сирене (от типа на "Филаделфия")
150г натрошени орехи
сол на вкус 

Приготвяне:
Патладжанът, доматът, чесънът и чушките се накълцват на ситно. Добавят се натрошеното сирене, крем сиренето, орехите и магданоза. Подправя се със сол на вкус и се разбърква добре.


*Източник: адаптирано от "Звездните рецепти на десетилетието" Иван Звездев и Lidl

вторник, 2 септември 2014 г.

Тарталети с крем от маскарпоне, ром и лайм






Продукти:
За тарталетите:
220г брашно
150г масло от хладилника
80г пудра захар
1 голямо яйце
щипка розмарин
За крема:
500г Маскарпоне
220г захар
6 жълтъка
1 шушулка ванилия
300мл сметана
4 лайма
30мл бял ром
1/4 пакетче желатин

Приготвяне:
Брашното, маслото, захарта и розмаринът се смилат в блендер, докато се получат трохи. Добавя се яйцето и отново се разбива. Полученото тесто се завива във фолио и се оставя в хладилника.
През това време се приготвя кремът. Сметаната, захарта и ванилията (счупена на 2) се слагат на огъня и се бърка, докато захарта се разтвори. Сместа се сваля от котлона. Жълтъците се разбиват и постепенно, с постоянно бъркане, се добавят към сметановата смес. Връща се на котлона и се бърка, докато кремът се сгъсти (около 15 минути), след което се оставя да се охлади (до около 40С).
Кората на лайма се настъргва и се прибавя към крема. Желатинът се намокря, след което се разтопява на водна баня и чрез непрекъснато бъркане се добавя към крема. Маскарпонето се разбива за кратко, овкусява се със сока от единия лайм и се добавя към крема. Разбърква се добре.
Тестото за тарталетите се разточва и се разпределя в малки формички (или пък в една голяма). Покрива се с хартия за печене, а върху нея се слага боб (или камъчета за печене). Пекат се в предварително загрята на 180С фурна за 30 минути. Готовите тарталети се оставят да се охладят. След това се запълват с крема и се оставят в хладилник, за да стегнат.

Източник: "Бон Апети", Лора и Стоян