Общо показвания

събота, 4 октомври 2014 г.

Конфитюр от сини сливи


Този конфитюр тотално промени отношението ми към сините сливи. Уникално ароматен е, а подправките в него го правят много подходящ за периода около Коледа. Опитайте и ще видите защо... :)

Продукти:
1кг сини сливи (здрави и добре узрели)
350г захар
1 кафена чашка оцет
1ч.ч. вода
1ч.л. канела
4-5 карамфилчета (счукани)

Приготвяне:
Сливите се измиват и разполовяват, костилките им се отстраняват. Нареждат се в тава с вътрешността нагоре
и се поръсват със захарта. Тавата се покрива с фолио и се оставят да престоят на стайна температура за 10-12 часа.
Добавят се оцетът, водата, канелата и карамфилчетата.
Пече се на умерена фурна, докато конфотюрът се сгъсти.
Още горещ се разпределя в чисти и затоплени буркани. Оставят се обърнати, докато се охладят.

*Източник: "Домашно консервиране", Невяна Кънчева

Лютеница (апетитка)


Изпробвала съм няколко рецепти за лютеница, но тази за поредна година остава моят фаворит. Приготвя се и доста бързо. Посочените продукти стигат за около 4 буркана по 500мл.

Продукти:
1/2 кг чорбаджийски чушки
3кг червени чушки
750г доматено пюре
1 глава чесън
1 връзка магданоз
1ч.л. черен пипер
1ч.л. смлян кимион
За маринатата:
1ч.ч. захар
1ч.ч. олио
1/2ч.ч. оцет
2с.л. сол

Приготвяне:
Червените чушки се изтърбушват и изпичат. Обелват се и се смилат в машина за кайма.
Чорбаджийските чушки се измиват, почистат се от семенниците и се нарязват на кръгчета.
От олиото, оцета, захарта и солта се сварява марината. След като заври, в нея се поставят нарязаните чорбаджийски чушки и се оставят да врат 10 минути.
Добавят се смлените печени чушки и врат още 10 минути.
Накрая се изспива и доматеното пюре и ври още 10 минути.
Малко преди да се оттегли от огъня, към лютеницата се добавят нарязаният на ситно магданоз, смачканият чесън, черният пипер и кимионът.
Още докато е гореща, готовата лютеница се разпределя в чисти и затоплени буркани. Затварят се и се оставят обърнати, докато изстинат.