Общо показвания

събота, 29 ноември 2014 г.

Щолен с извара



Продукти:
500г брашно
1 пакетче бакпулвер
200г захар
1 пакетче ванилена захар
щипка сол
4 капки бадемова есенция
20мл ром
2 яйца
175г меко масло
250г извара
250г стафиди
150г смлени бадеми

масло за намазване
пудра захар за наръсване

Приготвяне:
Брашното се пресява заедно с бакпулвера. В средата се прави кладенче, където се поставят захарта, ванилената захар, яйцата, бадемовата есенция, солта и рома. Всичко се разбърква. Добавят се мекото масло, изварата, стафидите и бадемите. Замесва се тесто. Ако е прекалено лепкаво, може да се добави още брашно. Полученото тесто се поставя във форма за щолен или се оформя капъл. Пече се в предварително загрята на 180С фурна за около един час.
След като се извади от фурната, щоленът се намазва с масло и се наръсва обилно с пудра захар.

*Източник: "Kaiser"

Карфиол с бял сос



Продукти:
1 голяма глава (1,5кг) карфиол
60г краве масло
2с.л. брашно
сокът от половин лимон
сол и черен пипер
За поднасяне:
настърган кашкавал
ситно нарязан магданоз

Приготвяне:
Карфиолът се почиства, накъсва се на клончета и се пуска във вряща подсолена вода. След като се свари, се отцежда и се оставя настрана, а водата, в която е врял се запазва.
Брашното се запържва до златисто в маслото. Постепенно се добавя от водата, в която е врял карфиолът, като се разбърква непрекъснато, до получаване на умерено гъст сос. Ако е нужно се посолява допълнително и се подправя с черен пипер. Свареният карфиол се слага в соса.
Сервира се с настърган кашкавал и нарязан магданоз.

*Източник: "Какво да сготвим набързо"